Mus czekoladowy
Jeszcze nie jest za późno, żeby na najbliższe święta czy imprezę sylwestrową podrzucić Wam przepis na ten WYBITNY mus czekoladowy! Gwarantuję, że zachwyci podniebienie każdego miłośnika czekolady. Wymaga tylko 5 składników i jakichś 15-20 minut pracy, a efekt jest naprawdę spektakularny.
Mus czekoladowy
Mus czekoladowy
Składniki (4 porcje):
125g czekolady deserowej lub gorzkiej
3 jajka
200g śmietanki kremówki
2 łyżki (płaskie) cukru pudru
1 łyżka cukru drobnego
10g masła
Sposób przygotowania:
W niedużej misce rozpuszczamy czekoladę* z masłem, co jakiś czas ją mieszając (w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce w 20-30 sekundowych interwałach), odstawiamy do przestygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek (jajka muszą być zimne). W małej miseczce ubijamy żółtka z jedną łyżką drobnego cukru na puszystą masę. W średniej misce ubijamy na sztywno śmietanę, połowę ubitej śmietanki odstawiamy do podania z musem. Na koniec w największej misce ubijamy białka z cukrem na puszystą, sztywną pianę. Teraz czas poskładania wszystkich składników w idealny mus:
1. Na każdym etapie składniki mieszamy delikatnie zagarniając składniki ze spodu miski na wierzch, jakby "składając" całość, zależy nam na utrzymaniu konsystencji napowietrzonej pianki, "przemieszane" składniki staną się bardziej płynne i zamiast musu wyjdzie nam bardziej krem.
2. Do ubitej ŚMIETANKI dodajemy ubite ŻÓŁTKA i delikatnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki (8-10 "złożeń" szpatułką).
3. Do mieszanki śmietanki i żółtek dodajemy rozpuszczoną CZEKOLADĘ. Powinna ona być płynna i ciepła, ale jeśli będzie za gorąca, masa z żółtkiem opadnie i zmieni konsystencję (czekolada powinna mieć ok. 35-40°C). Delikatnie mieszamy (ponownie 8-10 "złożeń").
4. Do masy z czekoladą dodajemy 1/4 UBITYCH BIAŁEK i mieszamy do połączenia składników, rozcierając ewentualne "grudki" z piany szpatułką (do 10 "złożeń" masy)
5. Zaprawioną białkami MASĘ CZEKOLADOWĄ dodajemy do reszty piany z białek. Mieszamy do połączenia składników upewniając się, że w masie nie ma żadnych "grudek" piany i mus ma jednolitą, puszystą konsystencję.
Tak przygotowaną masę rozkładamy do 4 szklanek/kieliszków/pucharków i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Serwujemy z kleksem śmietany i wiórkami czekoladowymi. Super sprawdzają się też świeże owoce (maliny/jeżyny/borówki) lub sos z wiśni.
SMACZNEGO!
Uwagi:
*Mus można "doprawić" dodatkiem likierów (np. Cointreau, amaretto, Crème de cassis) lub przypraw (np. pasta waniliowa, kardamon, chilli). Dodajemy je do topionej czekolady, najlepiej na początku procesu, żeby uniknąć zważenia się czekolady.
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!