Makaron z kurkami i łososiem
Ten przepis możecie zrobić na dwa sposoby - na bogato, z mascarpone i śmietanką kremówką lub w wersji odchudzonej, z serkiem kremowym i wodą. Obie wersje będą pyszne, do Was należy decyzja, który wariant wolicie. Śpieszcie się tylko, póki jeszcze są dostępne kurki! ;)
Składniki (na 3-4 porcje):
250 g kurek
1 por
2 ząbki czosnku
1/2 średniej cukinii
2/3 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
150 g serka kremowego (np śmietankowy Delikate) lub mascarpone
100 g wędzonego łososia
2 łyżki koperku
2 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki tymianku
250 g ulubionego makaron (idealnie nada się spaghetti, linguine, fettuccine lub pappardelle) - możecie też przygotować makaron sami wg tego przepisu
sól, pieprz, oliwa z oliwek
tarty parmezan lub pecorino
opcjonalnie 100ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
Pora myjemy i kroimy w pół-talarki, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kurki oczyszczamy* i kroimy na mniejsze kawałki, cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, łososia kroimy na mniejsze kawałki. W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej pora z czosnkiem. Kiedy por będzie szklisty dodajemy kurki i podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy cukinię i smażmy jeszcze przez chwilę. Na patelnię dodajemy serek kremowy i 200 ml wody z gotowania makaronu (połowę wody można zastąpić kremówką), całość mieszamy do rozpuszczenia serka, następnie dodajemy łososia i groszek, dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem oraz koperkiem, mieszamy i gotujemy na małym ogniu 2-3 minuty. Gotowy sos mieszamy z makaronem, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i tartym serem.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!