Domowy makaron

20:00 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 0 Comments

Zawsze mi się wydawało, że zrobienie własnego makaronu jest skomplikowane, a okazało się, że nic bardziej mylnego! Ciasto przygotujecie w kilka minut, najgorsza część to wałkowanie, jeśli nie macie maszynki do makaronu (którą bardzo polecam, bo zdecydowanie przyśpiesza i ułatwia pracę), ale później pozostaje się już tylko cieszyć pysznym makaronem!


Domowy makaron
Składniki (na 3-4 porcje):
200 g mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500)
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do szklanki i mieszamy je widelcem. Wysypujemy mąkę na blat, na środku kopczyka robimy wgłębienie, wlewamy w nie jajka, dodajemy sól i oliwę. Mieszamy wszystko widelcem lub ręką do połączenia składników i zaczynamy zagniatać ciasto. Ugniatamy do momentu, aż będzie jednolite (ok. 5 minut), następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 20-30 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie kulkę ciasta oprószamy mąką i dzielimy na 2-3 równe części. Każdą z nich ponownie delikatnie oprószamy mąką i spłaszczamy w rękach. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienkie płaty za pomocą wałka lub maszynki do makaronu. Po osiągnięciu odpowiedniej grubości ciasta, ponownie posypujemy płaty mąką, zwijamy w rulony wzdłuż dłuższego boki i kroimy na odpowiednią grubość - na linguine (wstążki o grubości 3-4mm), fettuccine (6-7mm) lub tagliatelle (8-10mm). Następnie rozwijamy wstążki ciasta, układamy luźno na czystej ściereczce, oprószamy mąką, mieszamy delikatnie w dłoniach i zostawiamy do wyschnięcia lub gotujemy od razu w solonej wodzie. Wysuszony makaron można przechowywać w pojemniku w lodówce przez kilka dni.

SMACZNEGO!
 

0 komentarze :

Daj znać co myślisz!