Cobbler brzoskwiniowy

08:00 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 0 Comments


Całe lato chodziła za mną ochota na typowy południowy cobbler brzoskwiniowy, mimo że nigdy wcześniej go nie jadłam. Na koniec sezonu brzoskwiniowego udało mi się go w końcu przygotować i na pewno będę powracać do tego przepisu zimą, nawet kosztem klasycznej szarlotki 🤤 spoiler alert: możecie użyć mrożonych brzoskwiń!

Cobbler brzoskwiniowy
Składniki:
5-6 świeżych brzoskwiń (ok 1kg) lub 2 paczki mrożonych
1 szklanka cukru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
150g masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki gorącej wody
szczypta soli
 

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kawałki masła (ok 50 g). Brzoskwinie myjemy lub obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w plastry, umieszczamy w dużej misce. Dodajemy sok z cytryny, pół szklanki cukru, gałkę muszkatołową, kardamon, połowę cynamonu, oraz skrobię, dokładnie mieszamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto - w misce mieszamy mąkę, sól, pozostały cukier i cynamon oraz proszek do pieczenia. Dodajemy resztę masła pokrojonego na mniejsze kawałki i ugniatamy za pomocą widelca lub dłonią do uzyskania kruszonki. Dolewamy stopniowo gorącą wodę i mieszamy do uzyskania grudkowego, dość zbitego ciasta.
Ciasto wykładamy małymi porcjami na gorące brzoskwinie, naczynie umieszczamy w powrotem w piekarniku i pieczemy przez ok. 30 minut to czasu aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem posypujemy odrobiną cukru wymieszaną z cynamonem. Cobbler najlepiej smakuje na gorąco z lodami waniliowymi.

SMACZNEGO!
 


0 komentarze :

Daj znać co myślisz!