Ciastka cytrynowe z malinami
Te ciasteczka nazwę malinową lemoniadą, bo tak właśnie smakują - idealne połączenie cytrynowego orzeźwienia z letnią słodyczą malin, jak lemoniada malinowa zamknięta w ciastkach. Idealne w lecie, ale i zimą - do przepisu wykorzystane są mrożone maliny, więc można je robić przez cały rok! Maślane, miękkie, dobre - takie nie za słodkie 😉
Ciastka cytrynowe z malinami
Składniki:
125g masła
1/2 szklanki cukru (ok. 120g)
1 opakowanie cukru waniliowego lub 1/3 łyżeczki mielonej wanilii
1 szklanka mąki (ok. 200g)
skórka otarta z całej cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
80g mrożonych malin
Sposób przygotowania:
W misce ucieramy na gładką masę masło z cukrem. Następnie dodajemy jajko oraz sok i skórkę z cytryny, miksujemy do połączenia. Dodajemy sypkie składniki: mąkę, cukier waniliowy/wanilię, proszek do pieczenia i krótko mieszamy do połączenia w jednolite ciasto. Mrożone maliny rozkruszamy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta i krótko mieszamy (tak aby owoce wmieszały się w masę, ale nie "rozciapały"). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, na ten czas ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia. Na blachę do pieczenia wykładamy papier, nakładamy na nim porcje ciasta wydzielone np. gałkownicą do lodów lub łyżką - z podanych proporcji wyszło mi 9 średniej wielkości ciastek. Ciastka pieczemy przez ok. 20 minut, do czasu aż delikatnie się zarumienią. Następnie wyciągamy je z piekarnika (można je delikatnie spłaszczyć np. szklanką) i studzimy. Można podawać bez "dekoracji", posypane cukrem pudrem lub lekko polukrowane np. lukrem malinowym.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!