Placek z jagodami

10:00 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 0 Comments

Uniwersalny placek na kruchym cieście, z owocami, pianką z białek i kruszonką. Równie dobrze mógłby być szarlotką :) Idealny na lato, bo można do niego użyć truskawki, jagody, maliny, wiśnie, śliwki, morele... no czego dusza zapragnie! Do tego nie wymaga wielkiego nakładu pracy (chociaż przyda się chłodniejszy dzień na uruchomienie piekarnika ;)). Mówiąc krótko: będą Państwo zadowoleni!


Kruchy placek z jagodami
Składniki:
300 g mąki
200 g zimnego masła
5 łyżek cukru lub ksylitolu
2 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
1/2 litra jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kaszy manny 


Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z cukrem/ksylitolem na blacie lub w misie miksera, dodajemy pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto ręką lub z pomocą miksera. Zanim zacznie się formować zbite ciasto, dodajemy 2 żółtka i śmietanę, a następnie zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Kiedy się schłodzi, 2/3 ciasta wykładamy do kwadratowej blaszki do pieczenia lub do okrągłej foremki na tartę, nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Umyte i osuszone jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i z 1 łyżką cukru pudru i wykładamy na kruchy spód. Z białek ubijamy sztywną pianę dodając wcześniej szczyptę soli i łyżkę cukru pudru i wykładamy na jagody. Na wierzchu kładziemy pozostałą część ciasta (najlepiej na czas przygotowania placka włożyć ją do zamrażarki, a następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki). Pieczemy w 180°C przez 40 minut, następnie studzimy przy otwartych drzwiczkach. Gotowy placek/tartę oprószamy cukrem pudrem, można serwować na ciepło z lodami waniliowymi. 

SMACZNEGO!


0 komentarze :

Daj znać co myślisz!