Sernik pistacjowy

11:41 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 0 Comments



Sernik pistacjowy to ostatnio chyba jeden z najbardziej popularnych wypieków w ostatnim czasie, więc poszłam za modą i na ostatnie święta zrobiłam swój. Wyszedł naprawdę pyszny, więc przychodzę z przepisem do Was. Być może zechcecie z niego skorzystać z okazji którychś najbliższych świąt albo i totalnie bez okazji. A zapewniam, że warto!


Sernik pistacjowy
Składniki (na tortownicę o średnicy 21-23cm)
spód
150g ciasteczek owsianych lub digestive
2 łyżki masła
masa serowa (składniki powinny być w temp. pokojowej)
500g trzykrotnie zmielonego twarogu lub dobrej jakości twarożku sernikowego (korzystam z serka z Wielunia)
250g mascarpone
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100g kremu pistacjowego
polewa z białej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżeczka masła
50ml śmietanki kremówki
posiekane pistacje
opcjonalnie 1 łyżeczka kremu pistacjowego


Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasteczka mielimy za pomocą blendera na pył, dodajemy masło, mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy zmielone ciastka i ugniatamy. Odstawiamy do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone i krem pistacjowy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji (krem można lekko podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, żeby go nieco upłynnić). Stopniowo dodajemy twaróg i mieszamy, na koniec dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na przygotowany spód ciasteczkowy, pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 160 stopni przez 1,5 godziny (pieczenie góra-dół). Po upieczeniu czekamy, aż temperatura w piekarniku opadnie i dopiero wtedy otwieramy drzwiczki studzimy sernik. 
Białą czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy podgrzaną kremówkę i masło, mieszamy do połączenia składników (połowę polewy można wymieszać z kremem pistacjowym, żeby otrzymać marmurkowy efekt jak na zdjęciach). Polewę wylewamy na przestudzony sernik, posypujemy posiekanymi pistacjami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

SMACZNEGO!
 


0 komentarze :

Daj znać co myślisz!