Pierniczki + lukier królewski
Pierniczki, które Wam dzisiaj pokażę są super! Nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, można je przechowywać w puszce/pojemniku kilka tygodni, ale gwarantuję Wam, że tyle się nie ostaną 😉
Oryginalny przepis jest od babci Madzi z duetu MyTuJemy. Ten zamieszczony poniżej jest po moich drobnych modyfikacjach i w proporcjach zmniejszonych o 1/4 (z tej ilości ciasta wychodzą 3-4 standardowe blachy piekarnikowe pierniczków, ale jeżeli zamierzacie je komuś wręczyć w prezencie to proponuję przygotować przynajmniej podwójną porcję ciasta 😉). Na samym końcu wpisu znajdziecie kilka przydatnych uwag/wskazówek.
Pierniczki
Składniki (3-4 blaszki pierników):
500g mąki pszennej
200g miodu*
150g cukru pudru
50g masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
40g dobrej jakości przyprawy do piernika (2 opakowania sklepowej lub własnej roboty, tutaj mój przepis)
3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z kakao i cukrem pudrem*, dodajemy sól, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika, mieszamy. W rondelku roztapiamy masło z miodem, w szklance mieszamy jajka. Przestudzony miks miodu i masła dodajemy do mąki, wlewamy jajka, mieszamy ciasto drewnianą łyżką do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż ciasto wystygnie i stężeje. Ciasto dzielimy na 2-4 porcji, rozwałkowujemy cienko* na oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy pierniczki w ulubionych kształtach. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 7-8 minut. Po przestudzeniu przekładamy do miski, jeśli pierniczki będą lukrowane, jeśli nie chowamy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Lukier królewski do dekoracji pierników
Składniki:
białko z 1 jajka
130g cukru pudru
opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny/limonki/pomarańczy
Sposób przygotowania:
Białko wlewamy do czystej miski i delikatnie ubijamy do powstania lekkiej, płynnej piany. Następnie dodajemy cukier puder i ubijamy do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji (lukier ma być lśniący i gładki, bez grudek). Na koniec ubijania dodajemy sok z cytrusów i krótko mieszamy do połączenia. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim pierniczki.*
SMACZNEGO!
UWAGI:
1. Miód - do zrobienia tych pierniczków używałam zarówno miodu wielokwiatowego, jak i lipowego oraz gryczanego. Te dwa pierwsze są najbardziej neutralne w smaku. Gryczany jest wyczuwalny w smaku, najbardziej w świeżutkich pierniczkach prosto z pieca. Daję znać, żeby nie było zaskoczenia/niespodzianek 😀
2. Przesiewanie - mąkę do ciast i ciasteczek przesiewam raczej rzadko, tutaj też zazwyczaj nie chce mi się przesiewać mąki, ale ważne, żeby przesiać kakao i cukier puder. W tych produktach często robią się grudki, które później ciężko rozbić przy mieszaniu ciasta.
3. Rozwałkowywanie - gotowe, przestudzone ciasto jest dość zbite i trzeba użyć trochę siły, żeby je naprawdę cienko rozwałkować. Proponuję rozwałkować je na grubość ok 0,5cm, bo pierniczki w piecu rosną!
4. Lukier - można go przechowywać w lodówce do 3 dni np w słoiczku. Przed ponownym użyciem należy go dobrze wymieszać i rozetrzeć łyżką.
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!