Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

00:01 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 0 Comments

Na szybko, zaraz przed Świętami, przychodzę do Was z pomysłem na jadalny prezent na ostatnią chwilę. Ja jutro robię drugą turę na świeżo, prosto pod choinkę, ale pierwsza już rozdana i obdarowani byli bardzo zadowoleni (a i ja sama z zachwytem wsunęłam kilka tych kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie).
 
Kandyzowane pomarańcze w gorzkiej czekoladzie
Składniki (na ok 20 plastrów):
3 pomarańcze
250 g cukru
200ml wody
6-8 goździków
1-2 owoce kardamonu (lub szczypta ziaren)
sok z połowy cytryny
100-150g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) 


Sposób przygotowania:
W wysokiej patelni lub szerokim rondlu przygotowujemy syrop: wsypujemy cukier, dodajemy wodę, goździki, kardamon i sok z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się całkowicie rozpuści. W międzyczasie pomarańcze dokładnie szorujemy i przelewamy wrzątkiem, a następnie kroimy na plastry o grubości między 0,5cm a 1cm. Zmniejszamy ogień i wkładamy do syropu plastry pomarańczy (tylko tyle ile się zmieści na jedną warstwę). Co ok 10 minut obracamy plastry. Gotujemy do czasu aż skórka będzie miękka, a miąższ szklisty/przezroczysty (ok. 50-60min). Gotowe plastry wykładamy na kratkę do pieczenia, aby ociekły z syropu i wystygły. W tym czasie przygotowujemy kolejną turę kandyzowanych pomarańczy. 
Kiedy wszystkie plastry są już gotowe i wystudzone, w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę (opcjonalnie można dodać 1-1,5 łyżeczki masła). Kiedy czekolada jest już płynna i błyszcząca, maczamy w niej plastry pomarańczy i układamy na papierze do pieczenia do wystudzenia. Gotowe słodycze przechowywać w lodówce. 

SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT!

0 komentarze :

Daj znać co myślisz!