Focaccia

19:35 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 0 Comments

Focaccię robiłam już nie raz i nie dwa, ale z różnym wynikiem. Ten przepis jest idealny - focaccia wychodzi puszysta, mocno napowietrzona, świeżo wyjęta z piekarnika przyjemnie chrupie i rozpływa się w ustach. Nada się do śniadania, zamiast zwykłego chleba, do podjadania solo czy maczania w dipach, a także do kanapek. Robi się ją szybko, ale jednak długo, bo dobrze, żeby ciasto odstało swoje (przynajmniej kilkanaście godzin w lodówce). Ale uwierzcie, warto!
Focaccia
Składniki:
500 g mąki (używam orkiszowej i pszennej w proporcjach 2:3, ale sama pszenna będzie super)
440 g wody (wrzątek i woda w temp pokojowej w proporcji 1:3)
25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suchych - 7g)
2 płaskie łyżeczki soli
oliwa z oliwek
Dodatki wedle uznania (ja lubię gruboziarnistą sól, pesto, czosnek, pomidory koktajlowe, zioła, paprykę, ale nie ma tutaj ograniczeń)
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. W osobnym pojemniku mieszamy wrzątek i wodę w temp. pokojowej, do wody wkurszamy drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. Miksturę wlewamy do mąki, mieszamy do połączenia składników i uzyskania lepkiego ciasta (nie ma konieczności długiego wyrabiania ciasta). Wierzch ciasta sowicie skrapiamy oliwą, następnie miskę przykrywamy folią stretchową i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin (lub na max 72h - jeśli nie masz tyle czasu, sprawdź uwagi pod przepisem). Prostokątną blaszkę do pieczenia skrapiamy oliwą (ok 2 łyżki). Ciasto po wyjęciu z lodówki odpowietrzamy, a następnie zawijamy brzegi do środka obracając miskę, aż całe będzie "złożone. Ciasto przekładamy na blachę złożoną częścią do spodu i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. W tym czasie delikatnie "masujemy" ciasto - palce nacieramy oliwą z oliwek, a następnie zanurzamy je w cieśnie, pozwalając tym samym na uwolnienie pęcherzyków powietrza - dzięki temu na powierzchni ciasta powinny powstać charakterystyczne "bąble". Na wierzch ciasta wykładamy dodatki - może to być tylko oliwa + gruboziarnista sól (lub sól w płatkach). Ja zmieszałam zielone pesto z wyciśniętym ząbkiem czosnku i oblałam nim ciasto, dołozyłam połówki pomidorów koktajlowych i obsypałam solą. Focaccię pieczemy przez 25-30 minut, aż będzie chrupiąca i złocista. Zostawiamy na ok. 10 minut do lekkiego przestudzenia, następnie kroimy na porcje.

SMACZNEGO!


 
UWAGI:
1. Jeśli nie masz czasu, żeby ciasto wyrastało przez minimum 15 godzin (12 godzin w lodówce + 3 godziny w temp pokojowej) zostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok 2 godziny lub do podwojenia objętości. Następnie zawiń ciasto jak podstawowej wersji przepisu i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut do godziny. 
2. Dla jeszcze lepszych doznać smakowych można upiec focaccię z mozzarellą. W tym celu po złożeniu ciasta przełóż je na blachę złożoną częścią do góry i delikatnie rozciągnij ciasto. Na jedną połówkę ciasta wyłóż kawałki mozzarelli, a następnie przykryj resztą ciasta. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia. 



0 komentarze :

Daj znać co myślisz!