Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana

09:00 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 0 Comments

Baba ghanoush kusiła mnie od dawna, ale przygotowałam ją pierwszy raz dopiero tej jesieni i nie wiecie nawet jak żałuję, że tyle zwlekałam! Ta pasta/dip jest przyjemnie puszysta, kremowa, z orzechowym posmakiem. Wspaniała na śniadanie do zjedzenia ze świeżym chlebem na zakwasie lub z wszelkiego rodzaju bliskowschodnimi plackami/pieczywem. Sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi jako jeden z tak popularnych teraz "talerzyków" do dzielenia się z towarzystwem. Pychota!
Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana
Składniki:
2 spore bakłażany 
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki tahiny
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, kumin, sumak, za'atar
do podania: oliwa z oliwek, posiekane orzechy włoskie lub orzeszki pinii, pestki granatu, świeże zioła (kolendra, pietruszka lub mięta)

Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C z włączoną funkcją grilla. Bakłażany myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół, delikatnie nacinamy miąższ w kratkę i oprószamy solą, a skórkę w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Bakłażany układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową miąższem do dołu i pieczemy ok 25 minut. Wy wyjęciu naciskamy skórkę łyżką, jęśli dziurkami po nakłuciu widelcem wypłynie woda, bakłażany są gotowe. 
Po przestudzeniu wydrążamy miąższ ze skórki i umieszczamy go na sitku na 10-15 minut, aby odsączyć wodę. Następnie miąższ umieszczamy w misce lub kielichu blendera, dodajemy sok z cytryny, posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek, tahinę, łyżkę oliwy i mieszamy/blendujemy, do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kuminem i sumakiem (po ok. 1/2 łyżeczki). Pastę warto odłożyć na kilka godzin do lodówki, żeby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły. Następnie wykładamy ją na talerz lub do płytkiej miseczki, skrapiamy oliwą, posypujemy posiekanymi orzechami lub orzeszkami piniowymi, za'atarem oraz pestkami granatu i posiekanymi ziołami. 
 
SMACZNEGO!
 


0 komentarze :

Daj znać co myślisz!