Gnocchi/kopytka w kremowym sosie
Jednogarnkowe, ekspresowe danie idealne na jesień. Bazuje na "kupnych" kopytkach, więc jest naprawdę bardzo łatwe. Rozgrzeje Was i otuli. Typowe comfort food 😊Gnocchi/kopytka w kremowym sosieSkładniki (na 3-4 porcje):
400g gotowych gnocchi/kopytek ziemniaczanych
1 szalotka
4 ząbki czosnku
250g mini pieczarek
200ml śmietany kremówki
150ml bulionu
2-3 garści świeżego szpinaku
5-7 suszonych pomidorów w oleju
1 papryczka chili
1/2 kulki mozzarelli
kilka łyżek świeżo startego parmezanu lub pecorino
przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, suszone pomidory z bazylią, pół pęczka natki pietruszki, oliwa, 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy, kroimy na pół. Rozgrzewamy dużą, dość głęboką patelnię. Roztapiamy na niej masło i dodajemy ok. 1 łyżkę oliwy, podsmażamy pieczarki z odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu, do momentu aż się zrumienią. W międzyczacie obieramy szalotkę i czosnek, drobno siekamy razem z papryczką chili., suszone pomidory kroimy w paski. Z patelni zdejmujemy 1/3 pieczarek, do reszty dorzucamy posiekane warzywa i podsmażamy kilka minut aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy kopytka/gnocchi, wlewamy bulion i śmietankę, doprawiamy do smaku wędzoną papryką, solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z bazylią, mieszamy i gotujemy kilka minut pod przykryciem aż kopytka zmiękną. Do sosu dorzucamy szpinak, mieszamy. Mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu, gotujemy aż ser się rozpuści. Wierzch posypujemy tartym serem pecorino lub parmezanem oraz natką pietruszki i odłożonymi wcześniej pieczarkami.
Pieczarki myjemy, kroimy na pół. Rozgrzewamy dużą, dość głęboką patelnię. Roztapiamy na niej masło i dodajemy ok. 1 łyżkę oliwy, podsmażamy pieczarki z odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu, do momentu aż się zrumienią. W międzyczacie obieramy szalotkę i czosnek, drobno siekamy razem z papryczką chili., suszone pomidory kroimy w paski. Z patelni zdejmujemy 1/3 pieczarek, do reszty dorzucamy posiekane warzywa i podsmażamy kilka minut aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy kopytka/gnocchi, wlewamy bulion i śmietankę, doprawiamy do smaku wędzoną papryką, solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z bazylią, mieszamy i gotujemy kilka minut pod przykryciem aż kopytka zmiękną. Do sosu dorzucamy szpinak, mieszamy. Mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu, gotujemy aż ser się rozpuści. Wierzch posypujemy tartym serem pecorino lub parmezanem oraz natką pietruszki i odłożonymi wcześniej pieczarkami.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!