Makaron z chrupiącą cukinią
Dawno temu znalazłam ten przepis na Pinterest i zapisałam do wypróbowania. W tym tygodniu nie miałam pomysłu na obiad, odgrzebałam za to ten makaron, delikatnie go zmodyfikowałam i zakochałam się w tej chrupiącej cukinii! Jest lepsza niż chipsy i chyba zacznę ja przygotowywać jako zdrowszą chrupiącą przekąskę 😍 Sam przepis jest ekspresowy, bazuje na gotowym sosie pomidorowym, ale oczywiście możecie przygotować go od podstaw wg. Waszego ulubionego przepisu.
Makaron z chrupiącą cukinią (oryginalny przepis)
Składniki (na 4 porcje):
Składniki (na 4 porcje):
1,5 cukinii (ok. 250g)
1 jajko
1 szklanka panko
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią
80g sera startego na małych oczkach (użyłam mixu mozzarella i cheddar, ale sama mozzarella też się sprawdzi)
2 ząbki czosnku
240g makaronu spaghetti
Wasz ulubiony sos pomidorowy (możecie zrobić od podstaw, ja użyłam gotowego)
100g łososia wędzonego na ciepło (opcjonalnie)
1 łyżeczka smażonych papryczek chili w oleju (używam tych)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Do podania:
Do podania:
liście bazylii lub natka pietruszki
tarty parmezan
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (można ustawić funkcję grilla). W misce roztrzepujemy jajko za pomocą widelca. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki grubości ok. 0,5 cm i dodajemy do jajka. Doprawiamy suszonymi pomidorami z bazylią, solą i pieprzem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cienkie plasterki, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy panko i mieszamy, aż panko delikatnie oblepi cukinię. Całość wykładamy na blachę do pieczenia i równomiernie rozkładamy, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok 15-20 minut (do czasu aż panko przypiecze się na złoto). W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy, skrapiamy oliwą, dodajemy papryczki chili i pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia, doprawiamy do smaku, mieszamy z sosem. Kiedy panko będzie złoto-brązowe wyjmujemy blaszkę z cukinią w piekarnika, wierzch posypujemy tartym serem i pieczemy przez kolejne kilka minut, aż ser się roztopi i zacznie delikatnie przypiekać. Makaron rozkładamy do misek/talerzy, na wierzchu układamy pieczoną cukinię z panko, wierzch posypujemy posiekanymi ziołami i tartym parmezanem.
SMACZNEGO!
Brzmi naprawdę pysznie, a porzucona w mojej kuchni cukinia na pewno się ucieszy, że stanie się taka chrupiąca i pyszna ;)
OdpowiedzUsuń