Chowder kukurydziany

12:21 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 4 Comments


Gęsta, rozgrzewająca zupa kukurydziana to coś, co zdecydowanie będziecie chcieli wypróbować tej jesieni. Lekko słodka od kukurydzy, pikantna od chilli, gęsta od sera. To będzie pyszna jesień!

Chowder kukurydziany
Składniki:
3 kukurydze
170g marchewki (2 średnie)
300g ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
1 żółta papryka
1 cukinia
1,25 l bulionu
200 ml śmietany kremówki
200g startego sera cheddar
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
przyprawy: tymianek, liść laurowy, mielona kolendra i kumin, wędzona słodka papryka, płatki chili, sól, pieprz, świeża kolendra

Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy. Ziarna kukurydzy ścinamy z kolb, marchew oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, selera kroimy w talarki, cukinię i paprykę w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Garnek o grubym dnie stawiamy na palnik, roztapiamy w nim masło. Kiedy masło zacznie delikatnie skwierczeć, wrzucamy ziarna kukurydzy i podsmażamy kilka minut aż zaczną się rumienić. Odkładamy kilka łyżek kukurydzy do podania, a następnie do garnka wrzucamy cebulę i czosnek oraz płatki chili wg uznania, całość smażymy do zeszklenia. Do garnka dorzucamy ziemniaki, marchewkę i selera, doprawiamy suszonym tymiankiem, smażymy kilka minut. Następnie do garnka wsypujemy mąkę, mieszamy aż warzywa będą nią obklejone. Wlewamy szklankę bulionu, dokładnie mieszamy aby "oderwać" z dna ewentualne grudki mąki i je rozpuścić. Następnie dolewamy pozostały bulion, kremówkę, dodajemy liść laurowy, zwiększamy nieco ogień i doprowadzamy zupę do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do dupy dorzucamy ok 150g sera (resztę zostawiamy do podania zupy), żółtą paprykę i cukinię, doprawiamy do smaku mieloną kolendrą, kuminem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy aż ser się rozpuści. Przelewamy ok 2-2,5 szklanki zupy do kielicha blendera, miksujemy i dolewamy do zupy (dzięki temu chowder będzie gęsty bez użycia dużej ilości mąki). Gotowy chowder podajemy ze startym cheddarem, podsmażoną kukurydzą i świeżą kolendrą. Można serwować z chlebem lub np z nachosami.

SMACZNEGO!



4 komentarze :

  1. Muszę spróbować, bo kocham kukurydzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż się ciepło na serduszku robi!Coś czuję, że zaprowadzę domowych kukurydzomaniaków do nieba tym chowderem.

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!