Omlet francuski

11:43 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 2 Comments

 
Może się wydawać skomplikowany i przez to odstraszać, a nic bardziej mylnego! Jego przygotowanie jest tak proste i "czasochłonne" jak przyrządzenie jajecznicy, więc nie warto się zastanawiać czy robić czy nie. Kilka minut i przeniesiecie się do francuskiego bistro 🍳


Omlet francuski
Składniki (na jedną porcję):
2
jajka
25g masła
sól
Dodatki
1) wersja klasyczna - posiekany zioła (szczypiorek/natka pietruszki/tymianek)
2) wersja ze zdjęć - 1/2 szalotki, 1/3 niewielkiej żółtej cukinii, mała garść szpinaku, 2 łyżki mrożonego groszku, ser capreggio, posiekany koperek, sól, pieprz, masło/oliwa do podsmażenia

Sposób przygotowania:
Do szklanki/miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej, żółtej masy. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię, topimy na niej masło (kawałek zostawiamy na później) i wlewamy masę jajeczną. Jajka mieszamy na patelni okrężnymi ruchami za pomocą szpatułki, w tym samym czasie delikatnie poruszając patelnią (podrzucam filmik, który pokazuje dokładnie o co chodzi). Kiedy jajka będą miały konsystencję rzadkiej jajecznicy, całość równomiernie rozprowadzamy po dnie patelni. Następnie zwijamy omlet (polecam unieść patelnię pod kątem, to zdecydowanie pomaga) - zaczynamy od brzegu (przy górnej krawędzi uniesionej patelni) i za pomocą szpatułki zawijamy krawędź do środka. Zwijanie powtarzamy do otrzymania zgrabnego omletu przypominającego rulon. Omlet przekładamy na talerz (najlepiej łączeniem krawędzi na spodzie), smarujemy pozostałym kawałkiem masła, doprawiamy solą i pieprzem. Można go zjeść bez dodatków, posypać posiekanymi ziołami lub zaserwować z podsmażonymi warzywami.
Jeśli chcecie wersję jak z moich zdjęć na małej patelni roztopcie kawałek masła lub rozgrzejcie łyżeczkę oliwy. Podsmażcie na niej posiekaną szalotkę, a następnie kiedy zacznie się delikatnie rumienić, dodajcie pokrojoną w talarki cukinię. Po 2-3 minutach dodajemy mrożony zielony groszek, szpinak, odrobinę soli i pieprzu, a także koperek. Podsmażamy do czasu aż szpinak zwiotczeje. Warzywa wykładamy na omlet, oprószamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i pokruszonym serem.

SMACZNEGO!

 

WSKAZÓWKI
1. Najlepiej wybrać patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu; warto także dobrać odpowiedni rozmiar - im mniej jajek, tym mniejsza patelnia (ale też nie może być za mała).
2. Przed zwinięciem omletu wierzch można posypać świeżo startym serem. Ja lubię dodać ser pecorino.

2 komentarze :

  1. A po zdjęciach na IG byłam przekonana, że to brzoskwinie. Teraz sama nie wiem, gdzie ja je widziałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha jakoś omlet (tego rodzaju) z brzoskwiniami mi się kłóci :D

      Usuń

Daj znać co myślisz!