Sernik nowojorski z wiśniową frużeliną. | New York cheesecake with cherries.

20:19 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 6 Comments


Jak się pojawić na blogu po 3 miesiącach przerwy to tylko z przytupem. Serniczki lubi chyba niemal każdy, dlatego przepisów na serniczki nigdy dość. Muszę przyznać, że jestem zwolenniczką serników w klasycznej polskiej wersji - ze zmielonego twarogu, ciężkich, wilgotnych, koniecznie "na spodzie" (nie pojmuje idei pieczenia sernika bez kruchego spodu albo tego z pokruszonych ciasteczek, spód w serniku musi być i koniec). Nie przepadam za sernikami na zimno, ale i taki zjem jak mnie ktoś poczęstuje. Sceptycznie pochodziłam do amerykańskich serników pieczonych na bazie serków kremowych. Podczas mojej pierwszej wizyty w Stanach kupiłam kawałek na spróbowanie i nie mogę powiedzieć, żeby mnie powalił. Zjadłam go do końca, ale tylko dlatego, że szkoda mi było wyrzucić go do kosza, nie dlatego, że mi smakował. 2 miesiące temu odwiedziłam ponownie moją przyjaciółkę w San Francisco i widząc gruby kawałek sernika obłożonego wiśniami w żelu nie mogłam się powstrzymać i przyniosłam go do domu. Tym razem sernik był bardzo dobry, kremowy, puszysty, wiśniowa frużelina dodawała kwaskowości, wszystko super się komponowało i postanowiłam, że upiekę klasyczny sernik nowojorski po powrocie do domu. No i oto jest. Nieco inny niż tradycyjny sernik z twarogu, ale wciąż pyszny. W mojej wersji na spodzie z ciasteczek owsianych z dodatkiem cynamonu. Idealny do świętowania moich dzisiejszych imienin (których nie obchodzę, ale każda okazja jest dobra, żeby upiec serniczek!).


Sernik nowojorski z wiśniową frużeliną. | New York cheesecake with cherries.
Składniki | Ingredients:
spód | crust
200 g ciasteczek digestive | digestive cookies
80 g masła | butter
1/2 łyżeczki cynamonu | tsp of cinnamon
masa serowa (składniki w temp. pokojowej) | cheese filling (ingredients should be at room temp.)
800 g serka kremowego | cream cheese
2/3 szklanki cukru trzcinowego | cup of cane cugar
4 jajka | eggs
1/3 szklanki mąki kukurydzianej | cup of corn starch
1/2 łyżeczki mielonej wanilii | tsp of ground vanilla 
100 g kwaśnej śmietany | sour cream
frużelina wiśniowa | cherries in jelly
500 g wiśni | cherries
2 łyżki cukru | tbsps of sugar
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej | level tablespoon of potato starch


Sposób przygotowania | Preparation:
Masło do ciasteczkowego spodu rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Z pomocą blendera ręcznego rozdrabniamy ciasteczka, dodajemy cynamon, wlewamy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, dodajemy mieszankę na spód do tortownicy, równomiernie ugniatamy i odstawiamy do lodówki. 
Piekarnik nastawiamy na opcji góra-dół na temperaturę ok 245°C. Serek kremowy wkładamy do miski i ucieramy mikserem aż będzie spulchniony (ok 2-3 minuty). Dodajemy cukier i ubijamy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy mąkę kukurydzianą, kwaśną śmietanę, jajka i wanilię, mieszamy na średnich obrotach miksera do połączenia wszystkich składników. Gotową masę serową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 8-9 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 95°C i pieczemy przez 80-85 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i przez ok. godzinę studzimy w nim sernik. Po tym czasie wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy na kratkę do całkowitego ostudzenia, następnie odstawiamy sernik do lodówki na co najmniej 8 godziny. 
Przygotowujemy frużelinę: wiśnie drylujemy, umieszczamy w małym garnuszku. Dodajemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok, zagotowujemy. Sok odlewamy do szklanki, dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do owoców, gotujemy kilka minut i ściągamy z ognia. Po ostudzeniu frużelinę wykładamy na sernik lub podajemy osobno. 

Melt butter in a small pot. Crush digestive cookies with blender, then mix crumbs with melted butter and cinnamon.  Line springform pan with baking paper, then press the mixture into the bottom. Put aside to the fridge.
Preheat the oven to around 245ºC. Place cream cheese in a bowl and beat on high speed until creamy and fluffy (2-3 minutes). Add the sugar and beat for next 2-3 minutes. Add the cornstarch, sour cream, ground vanilla and eggs and beat on medium speed just until combined.Pour filling on the chilled crust. Put into preheated oven for 8-9 minutes. Then  reduce the temperature to around 95ºC, and continue to bake for 80-85 minutes. After that time open the oven and cool the cheesecake for around an hour. Then transfer it to a wire rack and allow to cool completely before puting the cheesecake in the fridge for at least 8 hours.
Prepare cherries in jelly: stone the cherries and place them in a small pot. Add sugar, pu on medium heat, wait until you get some cherry juice, bring to boil. Pour cherry juice into the cup, mix with potato starch and pour back into the pot. Mix gently and cool down a bit, place on top of the cheesecake or serve separately.

SMACZNEGO!




6 komentarzy :

  1. Sernik zapewne smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomite przepisy, zdjęcia i realizacja. Smakuje pewnie rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzien dobry. Trzy pytania: ile gramow ma u Pani szklanka? Czy serek to moze byc np. Wieluń? Smietana 18% bedzie OK? Dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry! :)
      1. Szklanka to standardowe 250ml
      2. Serek z Wielunia "Mój Ulubiony" jest najlepszy, bo nie ma tak słonego posmaku jak np. Philadelphia
      3. Co do śmietany - zazwyczaj używam właśnie 18%, ale robiłam też na 12% i tez było ok

      Pozdrawiam i czekam na informację czy sernik smakował :)

      Usuń
  4. Późno, bo późno, ale zrobiłem! I dziękuję Pani Kindze za pomoc. Kupiłem serek z Wielunia, ale teraz jest taki specjalny do sernika. Wyszło super, dodałem jeszcze soku z cytryny, orzeźwiający smak ma ten sernik. Z frużeliną komponuje się doskonale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miły komentarz! :) bardzo się cieszę, że sernik przypadł do gustu :)

      Usuń

Daj znać co myślisz!