Granola z sokiem z jabłek i mango. | Mango-apple juice granola.
Od bardzo dawna nie kupuję sklepowych płatków śniadaniowych, bo ilość cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego w składzie mnie przeraża. Jeśli już mam ochotę na jakieś płatki na śniadanie to robię owsiankę w górskich płatków owsianych, albo sięgam po granolę. Ale też nie byle jaką, a własnego wyrobu. Domowa granola robi się właściwie sama, do Waszych zadań należy tylko wymieszanie wszystkich składników, wyłożenie składników na blaszkę i przemieszanie jej kilka razy w trakcie pieczenia. Granola ma jeszcze jedną zaletę - możecie w nią wmieszać co Wam się podoba i zrobić ją dokładnie taką, na jaką macie ochotę. Możecie sobie przygotować bazę, a później do każdej pojedynczej porcji dosypać różne suszone lub świeże owoce, orzechy, posiekaną czekoladę lub inne cuda.
Zanim przejdę do przepisu, przyznam Wam się do czegoś bez bicia. Jestem niepoprawną fanką mango. Już tu kiedyś o tym pisałam, ale od tamtego czasu nic się nie zmieniło. Kocham mango w każdej postaci i dlatego też postanowiłam przemycić je do swojej granoli. Nie tylko w postaci suszonego owocu, ale też w soku "sklejającym" składniki granoli. Pamiętam jak jakiś czas temu na rynku pojawił się tłoczony sok z jabłek z mango, który wypuścił Hortex. Chodziłam za nim od sklepu do sklepu, aż w końcu udało mi się go dostać i polubiliśmy się od pierwszego łyka. Dlatego też to właśnie ten sok postanowiłam wykorzystać do swojej granoli. Sok zastąpił w niej syrop klonowy i dodał jej super smaku. Mam nadzieję, że więcej Was nie muszę przekonywać i przygotujecie swoją blaszkę granoli na powolne weekendowe śniadania.
Granola z sokiem z jabłek i mango. | Mango-apple juice granola.
Składniki | Ingredients:
2 szklanki płatków owsianych górskich | cups of rolled oats
1/2 szklanki otrębów owsianych | cup of oats bran
1/2 szklanki otrębow gryczanych | cup of buckwheat bran
1/2 szklanki mieszanych ziaren (słonecznik, pestki dyni itp) | cup of mixed seeds (sunflower, pumpkin etc.)
3 łyżki maku | tbsps of poppy seed
3 łyki nasion chia | tbsps of chia seeds
3 łyżki siemienia lnianego | tbsps of flaxseed
3 łyżki sezamu | tbsps of sesame
1/2 szklanki orzechów pekan | cup of pecans
1/2 szklanki orzechów brazylijskich | cup of Brazil nuts
1/2 szklanki suszonej żurawiny | cup of dried cranberries
100 g suszonego mango | dried mango
1/2 szklanki płatków kokosowych | cup of coconut flakes
1/3 szklanki płatków migdałowych | cup of almond flakes
1/2 szklanki płatków kokosowych | cup of coconut flakes
1/3 szklanki płatków migdałowych | cup of almond flakes
2/3 szklanki soku Hortex z jabłek z mango | cup of apple-mango juice
4-5 łyżek oleju rzepakowego | tbsps of canola oil
Sposób przygotowania | Preparation:
W dużej misce mieszamy płatki, otręby, ziarna i nasiona. Do miski wlewamy sok i olej rzepakowy, wszystko dokładnie mieszamy (składniki powinny się delikatnie lepić). Całość wykładamy na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem, rozprowadzamy równo po całej powierzchni i lekko dociskamy do blachy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 160°C i pieczemy ok 20 minut. W międzyczasie siekamy orzechy, dodajemy do granoli, mieszamy i jeszcze raz delikatnie ugniatamy. Pieczemy przez kolejne 10 minut a następnie dodajemy żurawinę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone mango oraz płatki kokosowe, mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut w wyłączonym już piekarniku. Po tym czasie granolę studzimy i przesypujemy do pojemników.
Mix oats, bran and seeds in a big bowl. Pour juice and canola oil into the bowl and mix it all. Put the mixture on baking tray lined with baking paper, distribute it evenly and press a bit with the spoon or spatula. Roast it for around 20 minutes in the oven preheated to 160°C. In the meantime chop nuts and then add to granola, mix it and again, distribute evenly and then press to the pan, roast for another 10 minutes. After that time swich off the oven, add dried cranberries and dried mango chopped to small pieces and leave in the oven for around 10 minutes. After that time take it out, cool down and put into container.
Sposób przygotowania | Preparation:
W dużej misce mieszamy płatki, otręby, ziarna i nasiona. Do miski wlewamy sok i olej rzepakowy, wszystko dokładnie mieszamy (składniki powinny się delikatnie lepić). Całość wykładamy na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem, rozprowadzamy równo po całej powierzchni i lekko dociskamy do blachy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 160°C i pieczemy ok 20 minut. W międzyczasie siekamy orzechy, dodajemy do granoli, mieszamy i jeszcze raz delikatnie ugniatamy. Pieczemy przez kolejne 10 minut a następnie dodajemy żurawinę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone mango oraz płatki kokosowe, mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut w wyłączonym już piekarniku. Po tym czasie granolę studzimy i przesypujemy do pojemników.
Mix oats, bran and seeds in a big bowl. Pour juice and canola oil into the bowl and mix it all. Put the mixture on baking tray lined with baking paper, distribute it evenly and press a bit with the spoon or spatula. Roast it for around 20 minutes in the oven preheated to 160°C. In the meantime chop nuts and then add to granola, mix it and again, distribute evenly and then press to the pan, roast for another 10 minutes. After that time swich off the oven, add dried cranberries and dried mango chopped to small pieces and leave in the oven for around 10 minutes. After that time take it out, cool down and put into container.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!