Croque monsieur / croque madame.
Dzisiaj przychodzę do Was z iście francuskim przepisem na śniadaniowy hit. Samodzielnego przygotowania unikałam do tej pory jak ognia, bo wydawało mi się, że to jakaś strasznie skomplikowana receptura. Okazało się jednak, że nic bardziej mylnego. Prawdą jest, że nad chrupiącym panem lub panią, bo tak dosłownie tłumaczy się croque monsieur/croque madame, spędzicie nieco więcej czasu niż nad standardowym tostem z serem, ale ohmygoodness - nie pożałujecie! Croque monsieur to nic innego jak zapiekana kanapka z szynką i serem, z dodatkiem musztardy dijon i sosu mornay. Ta sama kanapka zaserwowana z jajkiem sadzonym na wierzchu daje nam croque madame. Jeśli chcecie komuś zaimponować przygotujcie mu na śniadanie wybraną opcję, a zdecydowanie osiągniecie swój cel.
Croque monsieur / croque madame.
Składniki | Ingredients:
4 kromki chleba | slices of bread
4 plasterki szynki | slices of ham
50 g tartego sera gruyère | grated gruyère cheese
1 łyżka musztardy dijon | tbsp of dijon mustard
1 łyżka siekanego szczypiorku | tbsp of chopped chives
sos mornay | mornay sauce:
1 łyżeczka masła | tsp of butter
1 łyżeczka mąki | tsp of flour
100 ml mleka | milk
20 g tartego sera gruyère | grated gruyère cheese
1 szczypta gałki muszkatołowej | pinch of ground nutmeg
sól i pieprz | salt and pepper
do croque madame | for croque madame:
do croque madame | for croque madame:
2 jajka | eggs
Sposób przygotowania | Preparation:
Najpierw przygotowujemy sos: w małym rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę, mieszamy rózgą i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy baza zacznie się delikatnie rumienić wlewamy 1/3 mleka i mieszamy. Kiedy sos zacznie gęstnieć dolewamy pozostałe mleko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiedy sos ponownie zgęstnieje rondelek ściągamy z ognia, dodajemy ser i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści.
Piekarnik rozgrzewamy z funkcją grilla do 200°C. Chleb opiekamy w tosterze, a następnie każdą kromkę smarujemy z jednej strony musztardą. Na dwóch kromkach układamy po dwa plastry szynki, posypujemy tartym serem, przykrywamy pozostałymi kromkami (posmarowaną stroną do środka). Wierzch obu kanapek smarujemy sosem i posypujemy serem. Kanapki umieszczamy na blaszce do pieczenia i grillujemy w piekarniku do momentu aż ser na wierzchu się roztopi i zrumieni. Jeśli przygotowujesz wersję croque madame w trakcie grillowania kanapek przygotuj na patelni 2 jajka sadzone (koniecznie pilnując aby żółtko było płynne). Po upieczeniu kanapek ułóż po jednym jajku na każdej kanapce i posyp siekanym szczypiorkiem.
Let's start with the sauce: melt the butter in a small pan, add flour, mix with a whisk a fry on a medium heat. When the base starts to get a slightly golden brown color pour 1/3 of milk into the pot and mix it until the sauce thickens. Then pour the rest of milk, season with salt, pepper and nutmeg, mix it and cook until it thickens again. Then remove from the heat, add cheese and mix until dissolved.
Preheat the oven with the grill function to 200°C. Toast the bread in the toaster and spread dijon mustard on one side of each bread slice. Put 2 slices of ham on 2 slices of bread, sprinkle with grated cheese and cover with the other 2 sliced of bread (mustard from the inside). Spread the mornay sauce on top and sprinkle with the rest of cheese. Put the sandwiches on a baking pan and put into the oven, roast them until the cheese on top is melted and golden brown. If you're serving croque madame version prepare two fried egges in the meantime (keep an eye on the egg yolks so they are perfectly liquid). When your sandwiches are ready, please the fried eggs on each of them and sprinkle with chopped chives.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!