Wegański mus czekoladowy vol. 3. | Vegan chocolate mousse vol. 3.
Na blogu pojawiły się do tej pory 3 przepisy na wegańskie musy/kremy czekoladowe: jeden z avocado, drugi na bazie kaszy jaglanej. Oba były bardzo smaczne, natomiast z perspektywy czasu i dzisiejszego przepisu faktycznie bardziej były to kremy niż musy. Dziś jednak podzielę się z Wami przepisem na wegański mus z dodatkiem gorzkiej czekolady, na puszystej pianie. Całość to tak naprawdę tylko dwa składniki: wspomniana już czekolada i... aquafaba czyli zalewa z puszki/słoika z ciecierzycą. Większość z Was już pewnie słyszała o jej właściwościach, ale może jeszcze nie każdy miał okazję wypróbować ten magiczny składnik. Dlaczego magiczny? A no dlatego, że woda ta ma właściwości jak białko kurzego jajka - bez problemu daje się ubić na sztywną pianę i jest bazą do wegańskich odpowiedników różnych deserów czy nawet majonezu. Początkowo na bazie aquafaby miałam przygotować bezę, ale ostatecznie stanęło na tym musie. Przygotowania zabrały jakieś 15 minut, więc jeśli tylko macie w domu puszkę ciecierzycy to możecie przygotować szybki deser, a cieciorkę wykorzystać do dyniowego hummusu, na który przepis pojawi się może jeszcze w tym tygodniu.
Wegański mus czekoladowy vol. 3. | Vegan chocolate mousse vol. 3.
Składniki | Ingredients:
125 ml auqafaby (wody z puszki/słoika z ciecierzycą) | aquafaba
100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao) | dark chocolate (I used one with 85% cocoa)
1 łyżka cukry waniliowego (opcjonalnie) | tbsp of vanilla sugar (optional)
owoce do dekoracji | fruits for garnish
Sposób przygotowania | Preparation:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostudzenia. Do metalowej miski wlewamy aquafabę i ubijamy mikserem na sztywną pianę (jeśli chcesz dodać cukier, dosyp go pod koniec ubijania piany). Następnie dodajemy ostudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Gotowy mus rozdzielamy na porcje i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy owocami.
Melt chocolate in a water bath, put aside and let it cool. Pour aquafaba into a metal bowl and whip it until stiff (if you want to add sugar, add it at the end of whipping process). Then add melted chocolate and gently mix it in with spatula. Divide your mousse into portions and put into fridge for at least 1 hour. Garnish with fruits before serving.
SMACZNEGO!
Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj, świetny jest! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńYay! Bardzo się cieszę, że smakuje! :)
UsuńPozdrawiam ciepło!
Bardzo smaczny :) Twoje przepisy są cudowne a zdjęcia piękne. Twój blog może się spokojnie równać do tych najbardziej popularnych w Polsce :) tak trzymaj!
OdpowiedzUsuńOch, dziękuję niezmiernie! Nawet nie wiesz ile radości sprawiają mi takie komentarze. Tyle razy chciałam już „zamykać” działalność blogową, ale akurat w takich momentach pojawiają się właśnie takie komentarze jak Twój i podpowiadają do drugiego ucha „jeszcze nie teraz”...
UsuńPozdrawiam Cię ciepło!