4 koktajle na bazie ginu | 4 gin cocktails.
Gin&tonic to jeden z moich ulubionych koktajli alkoholowych. Będąc na imprezach najczęściej sięgam właśnie po tę kombinację, bo nie jest powalająco słodka, a dodatek cytryny zawsze działa orzeźwiająco, szczególnie w letnie dni. Ostatnio postanowiłam pokombinować z ginem i przygotować fajne koktajle, żeby nieco odejść od klasyki i urozmaicić znany mi już dobrze smak ginu z tonikiem. W ten sposób powstały koktajle z dodatkiem ogórka, mango, grapefruita i brzoskwini. Wszystkie są idealne na letnie upały i sprawdzą się idealnie podczas wieczorów spędzonych ze znajomymi. Przedstawiam Wam więc moje 4 propozycje na koktajle na bazie ginu (świetnie smakują przy akompaniamencie jazzu). A jakie są Wasze ulubione połączenia z ginem lub innymi alkoholami?
1. Gin&tonic z ogórkowym twistem | Gin&tonic with cucumber twist.
Składniki | Ingredients:
* 2 plasterki ogórka | slices of cucumber
* 2 plasterki cytryny | slices of lemon
* 50 ml ginu | gin
* kilka kostek lodu | ice cubes
* tonic
* kilka listków mięty | few mint leaves
Przygotowanie | Preparation:
W szklance umieszczamy kostki lodu, dodajemy plasterki ogórka i cytryny i listki mięty. Wlewamy gin, dopełniamy schłodzonym tonikiem.
Place ice cubes, slices of cucumber and lemon and mint leaves in the glass. Pour gin and top it up with chilled tonic.
2. Mango-ginger gin&prosecco cocktail.
Składniki | Ingredients:
* 1/2 małego mango | small mango
* 1 plasterek imbiru (0,5 cm) | slice of ginger (0,5 cm)
* 1 łyżka soku z limonki | tbsp of lime juice
* 50 ml ginu | gin
* kruszony lód | crushed ice
* prosecco
Sposób przygotowania | Preparation
Mango obieramy, blendujemy na mus razem z imbirem i sokiem z limonki. Do szklanki wrzucamy pokruszony lód, wlewamy 50 ml musu z mango oraz gin, dopełniamy schłodzonym prosecco.
Peel the mango, blend it with ginger and lime juice. Put crushed ice into the glass, pour 50 ml of mango puree into the glass, then pour gin and top it up with chilled prosecco.
3. Brzoskiwniowy gin fizz | Peach gin fiz.
Składniki | Ingredients:
* 1 brzoskwinia | peach
* 1 gałązka tymianku | spring of thyme
* 1 łyżka soku z cytryny | tbsp of lemon juice
* 50 ml ginu | gin
* kruszony lód | crushed ice
* woda gazowana | club soda
Sposób przygotowania | Preparation:
Brzoskwinię blendujemy na mus wraz z sokiem z cytryny i gałązką tymianku. Do szklanki wrzucamy kruszony lód, wlewamy 50 ml musu brzoskwiniowego. Następnie dolewamy gin i dopełniamy schłodzoną wodą gazowaną.
Blend peach with lemon juice and spring of thyme. Put crushed ice into the glass, pour 50 ml of peach puree, then add gin and top it up with chilled club soda.
4. Bruléed Grapefruit gin&prosecco
Składniki | Ingredients:
* 1/2 czerwonego grapefruita | Ruby Red grapefruit
* 1 łyżeczka cukru waniliowego | tsp of vanilla sugar
* 50 ml ginu | gin
* kruszony lód | crushed ice
* prosecco
Sposób przygotowania | Preparation:
Miąższ grapefruita posypujemy równomiernie cukrem waniliowym, opalamy palnikiem do crème brûlée lub wstawiamy do piekarnika z włączoną funkcją grill do czasu aż cukier na wierzchu zacznie się karmelizować. Do szklanki wrzucamy lód, wyciskamy sok z grapefruita, dodajemy gin i dopełniamy schłodzonym prosecco.
Sprinke vanilla sugar evenly over grapefruit flesh. Brulee the sugar with kitchen torch or put into the pre-heated oven with grill function on and broil until sugar is melted and brown in spots. Put ice into the glass, squeeze grapefruit juice into the glass, pour gin and top it up with chilled prosecco.
NA ZDROWIE! CHEERS!
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!