Köttbullar (szwedzkie klopsiki | Swedish meatballs).
Ilu z Was na pytanie o pierwsze skojarzenie związane ze Szwecją odpowiedziałoby Ikea, a następnie, idąc drogą skojarzeń, przywołałoby na myśl klopsiki podane z dżemem z borówki? Cóż, to połączenie niewątpliwe ma rzeszę swoich fanów i nie ma co ukrywać, ja też do niej należę. Co gorsza wspieram tę grupę tak bardzo, że podczas mojej pierwszej wizyty w Szwecji na swój pierwszy obiad wybrałam nic innego jak właśnie klopsiki. Co więcej, przekonałam się później, że w Szwecji klopsy je się nie tylko z ziemniaczanym puree, ale także w bułce z dodatkiem sałatki z buraków. Muszę przyznać, że te klopsiki są chyba najlepszymi jakie w życiu zrobiłam. Są soczyste i pełne smaku. I co najważniejsze, z pewnością o niebo lepsze od masowo przygotowanych klopsów w kafeterii w Ikei. Jeśli więc jesteś fanem köttbullar, zapamiętaj ten przepis, nigdy więcej nie będziesz musiał stać w długiej kolejce, żeby je dostać.
Köttbullar (szwedzkie klopsiki | Swedish meatballs).
Składniki | Ingredients:
500 g zmielonego mięsa wołowego | ground beef
500 g zmielonego mięsa wiperzowego | ground pork
2 czerstwe bułki (lub szklanka bułki tartej) | stale buns (or cup of bread crumbs)
1 szklanka mleka | cup of milk
1 łyżka musztardy | tbsp of mustard
1 łyżeczka gałki muszkatołowej | tsp of ground nutmeg
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego | tsp of ground allspice
sól, pieprz | salt, pepper
sos | sauce
500 ml bulionu wołowego | beef stock
100 ml śmietany kremówki | heavy cream
1 łyżeczka dżemu z borówki | tsp of lingonberry jam
sól, pieprz | salt, pepper
do podania | for serving
ziemniaki (z wody, puree lub frytki), dżem z borówki (brusznicy), warzywa gotowane na parze (np. fasolka szparagowa, zielone szparagi, brokuły) | potatoes (boild, puree or fries), lingonberry jam, steamed veggies (e.g. green beans, green asparagus, broccoli)
Sposób przygotowania | Preparation:
Bułki (lub bułkę tartą) wsadzamy do miski, zalewamy mlekiem, dodajemy musztardę, zmielone ziele angielskie i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku (po ok. 1 płaskiej łyżeczce), odstawiamy do namoczenia. Do garnuszka wlewamy bulion na sos, podgrzewamy na średnim ogniu, a następnie gotujemy, aż zredukujemy ilość bulionu o ok. połowę. Do dużej miski wkładamy zmielone mięso oraz namoczone bułki i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie klopsiki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i smażymy obustronnie na patelni na niewielkiej ilości rozgrzanym oleju. Do zredukowanego bulionu dodajemy śmietanę i dżem z borówki, gotujemy na niedużym ogniu przez 15-20 minut, na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Z podanych proporcji powinno wyjść 60-70 klopsików, więc część z nich można zamrozić.
Put rolls (or bread crumbs) in a bowl, pour milk, add mustard, ground allspice and nutmeg and season with salt and pepper, put aside and let it soak. Pour beef stock into the saucepan, heat it on medium heat and let it cook until reduced by half. Put both beef and pork into a large bowl, add soaked rolls and mix togather. Form small meatballs (more or less size of wallnut) and fry it both sides on pretheated pan with a bit of oil. Add heavy cream and lingonberry jam to reduced stock and cook for another 15-20 minutes, season with pepper and a bit of salt if needed. This makes 60-70 meatballs, so you can freeze part of them.
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!