Chili sin carne (wegańskie chili | vegan chili).

12:56 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 1 Comments

Uwielbiam kuchnię meksykańską i tex-mex. Jest pełna smaków i kolorów, sprawdza się przy wielu okazjach. Dania kuchni meksykańskiej są idealnym pomysłem na menu imprezowe i sama często po nie sięgam gdy zapraszam gości. Do tej pory zazwyczaj korzystałam z przepisów na dania mięsne. W listopadzie, odwiedzając moją przyjaciółkę w San Francisco i pomagając jej w przygotowaniu imprezy urodzinowej, ze względu na obecność kilkorga wegetarian przygotowywałam wege tacos. Wyszły tak pyszne, że postanowiłam też opracować swój idealny przepis na bezmięsne chili. Chili con carne jest jednym z moich ulubionych dań w ogóle. Sycące, rozgrzewające, poprawiające humor. Myślałam, że nic lepszego nie może się trafić, aż przygotowałam chili sin carne. W niczym nie ustępuje wersji mięsnej. Jest tak samo sycące i smakuje wyśmienicie, więc warto mieć w zanadrzu alternatywę dla klasycznego chili con carne.


Chili sin carne (wegańskie chili | vegan chili).
Składniki | Ingredients:
1 biała cebula | white onion
1 czerwona cebula | red onion
4 ząbki czosnku | garlic cloves
1 papryczka chili | chili pepper
1 czerwona papryka | red bell pepper
1 żółta papryka | yellow bell pepper
3 łodygi selera naciowego | celery sticks
1 szklanka czerwonej soczewicy | cup of red lentils
1 puszka czerwonej fasoli | can of kidney beans
1 puszka ciecierzycy | can of chickpeas
1 puszka kukurydzy | can of sweetcorn
700 ml passaty pomidorowej | tomatoes passata
3 kostki gorzkiej czekolady | pieces of dark chocolate
sól, pieprz | salt, pepper
wędzona słodka papryka, kmin rzymski, cynamon | smoked sweet paprika, cumin, cinnamon
do podania | serve with
ryż, nachos, avocado, kwaśna śmietana, starty żółty ser (u mnie cheddar), cząstki limonki, posiekana kolendra lub natka pietruszki | rice, nachos, avocado, sour cream, grated cheese (e.g. cheddar), pieces of lime, chopped coriander or parsley


Sposób przygotowania | Preparation:
Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i papryczkę chili, mieszamy. Selera naciowego kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, dorzucamy do cebuli razem z opłukaną soczewicą, mieszamy, smażymy kilka minut. Dodajemy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, ciecierzycę oraz kukurydzę, zalewamy passatą i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, cynamonem i kminem rzymskim (ja dodaję ok 1 łyżkę wędzonej papryki i po łyżeczce cynamonu i kuminu), gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy kostki czekolady, mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Gotowe chili można podawać z ryżem lub nachosami, świetnie smakuje z kwaśną śmietaną i z dodatkiem avocado.

Peel the onions and cut them into smal cubes, fry in a big pot. Add choped chilip pepper and garlic cloves, stir and fry for couple of minutes. Slice celery, cut peppers into cubes, add to the pot with rinsed lentils, stir and fry for few more minutes. Add strained kidney beans, chickpeas and sweetcorn, pour passata, stir, cover the pot and cook on the medium heat for about 15 minutes. Then season with salt and pepper, add smoked paprika, cinnamon and cumin (I add around 1 tbsp of smoked paprika and 1 tsp of cinnamon and cumin), cook on the small heat until veggies are tender. Add pieces of chocolate, stir and cook for couple of more minutes. Serve your chili with rice or nachos, tastes great with sour cream and avocado. 

SMACZNEGO!



1 komentarz :

  1. pominąwszy, że śmietana i ser dyskwalifikuje opcje vegan, to przepis ciekawy, dziekuje

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!