Pieczone frytki z batatów. | Baked sweet potato fries.

14:56 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 5 Comments

Pierwszy wrześniowy weekend pachnie już jesienią. Za oknem deszcz a dłonie ukryte są w długich rękawach swetra. Chyba się starzeję, bo całkiem mi się ten stan rzeczy podoba. Zacznie się sezon wieczorów spędzonych pod kocem z kubkiem rozgrzewającego kakao lub grzanego wina i dobrą książką. Albo serialem czy filmem. A skoro mowa o filmach to czy nie uważacie, że zawsze lepiej się je ogląda z przekąską? Jeśli tak, to dziś mam dla Was przepis na frytki z batatów. To mój ulubiony obiad i przekąska mijającego lata, ale sprawdzi się świetnie także podczas jesiennych wieczorów. Nie powiem, że jest to wersja fit, ale na pewno choć odrobinę zdrowsza niż zwykłe frytki, bo te są smażone w piekarniku, otulone gamą przypraw. Mi najbardziej smakują posypane tartym parmezanem, siekaną natką pietruszki lub kolendrą i z sosem czosnkowym lub tzatziki. A Ty? Z czym podasz swoje frytki z batatów?


Pieczone frytki z batatów. | Baked sweet potato fries.
Składniki | Ingredients:
3 bataty | sweet potatoes
4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek | tbsps of vegetbale oil or olive oil
3 ząbki czosnku | cloves of garlic
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki | tsp of smoked sweet paprika
1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki | tsp of smoked hot paprika
1/2 łyżeczki mielonego kuminu | tsp of ground cumin
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry | tsp of ground coriander seeds
sól i pieprz | salt and pepper
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Bataty myjemy, osuszamy, kroimy w grube paski, umieszczamy w dużym pojemniku z pokrywką. Olej lub oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem i przyprawami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, marynatę wlewamy do pojemnika z batatami, zamykamy i potrząsamy pojemnikiem tak, aby wszystkie frytki były dokładnie oblane marynatą. Frytki wysypujemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, układamy frytki tak, aby się ze sobą nie stykały i wkładamy do piekarnika na ok 15 minut. Następnie blachę wyciągamy, obracamy frytki i wkładamy je na kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu frytki można oprószyć świeżo tartym parmezanem, natką pietruszki lub kolendrą, otartą skórką z cytryny lub limonki i podać z ulubionym sosem.

Preheat the oven to 200°C. Rinse sweet potatoes, dry them and cut into thick fries, place in container with a lid. Mix oil or olive oil with finely chopped garlic and seasonings, add some salt and pepper, pour the mixture over the fries, close the container and shake it so all fries are covered in the marinate. Put fries on baking tray lined with baking paper and put into oven for 15 minutes. After that time take the tray out of the oven, flip fries and put back for another 10-15 minutes. After baking you can sprinkle your fries with freshly ground parmesan, choped parsley or coriander, lemon or lime zest and serve it with your favourite sauce (I usualy serve them with yogurt-garlic or tzatziki sauce).

SMACZNEGO!

5 komentarzy :

  1. Urocze i baaardzo apetyczne!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Those sweet potato fries look very delicious. Thanks for sharing this recipe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym je właśnie z parmezanem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię bataty, więc propozycja bardzo mi się podoba. No i oczywiście znowu przepiękne zdjęcia. Brawo.

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!