Sałatka ze szparagami i serem halloumi. | Asparagus and halloumi salad.
Wiecie, za co najbardziej lubię wiosnę i lato? Nie jest to słoneczna pogoda i temperatura powietrza, chociaż zdecydowanie znajdują się w czołówce. Okres od końca marca do września bogaty jest w warzywa i owoce. Całe mnóstwo różnych owoców i warzyw! Nowalijki, szparagi, truskawki, czereśnie, brzoskwinie, młode ziemniaki, ogórki, pomidory (takie prawdziwe, pyszne, soczyste, o intensywnym zapachu), kurki, cukinie, fasolka szparagowa... Czy mam wymieniać dalej? W tym czasie mogę jeść bez końca. Nie żebym jesienią czy zimą miała jakieś problemy z odżywianiem, ale przynajmniej latem nie odbija się to tak bardzo na mojej sylwetce. Przyrządzane latem sałatki nabierają nowego wymiaru i przede wszystkim smaku. Dziś podrzucam Wam przepis na sałatkę, która zdecydowanie podbije Wasze kubki smakowe. Nie przedłużajmy więc, częstujcie się sałatką z grillowanymi szparagami, cukinią, brzoskwinią i serem halloumi.
Sałatka ze szparagami i serem halloumi. | Asparagus and halloumi salad.
Składniki | Ingredients:
3 garści miksu sałat | handsful of mixed greens
1 mały pęczek botwiny | small bunch of chard
1/2 pęczka zielonych szparagów | bunch of green asparagus
1 mała cukinia | small courgette
2 małe brzoskwinie | small peaches
200 g sera halloumi | halloumi cheese
1/4 granatu | pomegranate
1 mała garść mieszanych ziaren (np. słonecznika, dyni, orzeszków piniowych) | small handful of mixed seeds (e.g. sunflower, pumpkin and pine nuts)
dressing
1 garść liści bazylii | handful of basil leaves
sok z 1/2 limonki | 1/2 lime juice
kilka łyżek oliwy z oliwek | few tbsps of olive oil
sól, pieprz | salt, pepper
Sposób przygotowania | Preparation:
Botwinę kroimy na mniejsze kawałki, opłukujemy pod chłodną wodą z miksem sałat, osuszamy, układamy na półmisku. Szparagi, cukinię i brzoskwinie opłukujemy, przekrawamy na pół, cukinię kroimy na cienkie plasterki (najlepiej obieraczką do warzyw), halloumi na plastry, brzoskwinie na ćwiartki lub mniejsze cząstki. Warzywa, brzoskwinie i ser grillujemy na patelni grillowej (lub na grillu elektrycznym, klasycznym grillu lub podpiekamy warzywa w piekarniku, a ser podsmażamy na suchej patelni), a następnie układamy na miksie sałat. Blenderem miksujemy składniki na dressing, skrapiamy nim sałatkę, wierzch posypujemy ziarnami granatu i miksem ziaren/orzechów.
Chop chard, mix with mixed greens, rinse with cold water, drain and place on serving plate. Rinse asparagus, courgette and peaches, cut asparagus in half, courgette into thin slices (use peeler for it), peaches into quarters or smaller pices and halloumi into thick slices. Grill them on grill pan and put on mixed greens. Blend all dressing ingredients and sprinkle over salad. Sprinkle with pomegranate seeds and mixed seed/nuts.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńLubię wiosnę za to samo! I lato. Istne szaleństwo :-)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo, czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńHeya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren't loading correctly. I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome. gmail login
OdpowiedzUsuńPrzepięknie prezentująca się sałatka. Na pewno jest smakowita.
OdpowiedzUsuń