Pieczony falafel. | Baked falafel.
Falafel był pierwszą potrawą z ciecierzycy jaką chciałam przyrządzić. Zaczęło się jednak od hummusu. Później było curry z ciecierzycą, zupy z jej dodatkiem i falafel powstał dopiero niedawno. Polubiliśmy się jednak do tego stopnia, że "klopsiki" z ciecierzycy zrobiłam już kilkukrotnie. Oryginalnie falafele się smaży, ja swoje piekę w piekarniku, żeby nieco ograniczyć kalorie, chociaż prawdopodobnie pewnego dnia spróbuję również i smażonej wersji. Falafel sprawdzi się idealnie zarówno na przekąskę do pracy, jak i na kolację z przyjaciółmi. Można go podawać na kilka sposobów i z różnymi dodatkami. Mi najbardziej smakuje zawinięty w tortillę, z hummusem, warzywami, pestkami granatu, kolendrą i sosem tzatziki, ale to, jak Wy zjecie swoje falafele, zależy tylko od Was i Waszej wyobraźni.
Pieczony falafel. | Baked falafel.
Składniki | Ingredients:
1 puszka ciecierzycy | can of chickpea
1 cebula | onion
3 ząbki czosnku | cloves of garlic
1/2 papryczki chili | chili pepper
1/3 pęczka pietruszki | bunch of parsley
1/3 pęczka kolendry | bunch of coriander
1 łyżka tahiny | tbsp of tahini paste
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego | tsp of cumin
1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry | tsp of grounded coriander seeds
1/2 łyżeczki cynamonu | tsp of cinnamon
1 łyżeczka soli | tsp of salt
1 łyżka oleju kokosowego | tbsp of coconut oil
(opcjonalnie 1 jajko | optional 1 egg)
Sposób przygotowania | Preparation:
Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy na nim posiekane warzywa aż się zeszklą, następnie dodajemy przyprawy i smażymy kilka minut. W blenderze umieszczamy ciecierzycę, pietruszkę, kolendrę, podsmażone warzywa, sól i tahinę, miksujemy to uzyskania dość jednolitej masy (jeśli masa będzie się zbyt rozpadać, można dodać jajko). Z masy formujemy nieduże kulki (można delikatnie zwilżyć dłonie wodą), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można je delikatnie posmarować olejem) pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (termoobieg) przez 20-25 minut.
Chop onion, garlic and chili pepper. Heat coconut oil on a pan, add chopped veggies, fry until softened. Add seasonings and fry for couple of minutes. Put chickpea into blender/food processor, add fried veggies, salt, tahini paste, parsley and coriander and whizz to a paste (you can add an egg if it will be too loose). Shape it into small balls (you can damp your hands with water), place on baking tray lined with baking paper (you can brush them with a bit of vegetable oil), bake for 20-25 minutes in 200°C (fan).
SMACZNEGO!
Kocham falafele! Mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiam falafele, ale smażyć nie lubię, oj nie lubię...
OdpowiedzUsuń