Małże na białym winie. | White wine clams.
Jeszcze kilka lat temu nie należałam do fanów owoców morza. Byłam w stanie zaakceptować krewetki, ale wszelkie inne morskie stwory raczej mnie odrzucały na samą myśl. Nie pamiętam kiedy i dlaczego zaczęłam się do nich przekonywać, ale przyznam, że wcale nad tym nie ubolewam. Lubię się zajadać spaghetti z owocami morza czy np ośmiornicą gotowaną w winie (kiedyś podrzucę Wam przepis, bo jest naprawdę pyszna!). Tym razem podrzucę Wam natomiast przepis na małże gotowane w białym winie. Sos powstały w trakcie gotowania jest obłędny, a smak potęguje dobry chleb na zakwasie. Wczoraj miałam przygotować mule na winie, ale niestety nie mogłam w pobliskich sklepach muli znaleźć, więc kupiłam małże. Obie wersje są pyszne, więc jeśli tylko uda Wam się dorwać trochę muszli, przygotujcie to danie dla najbliższych, mogę zagwarantować, że ochom i achom nie będzie końca!
Małże na białym winie. | White wine clams.
Składniki | Ingredients:
1 kg małży (świeżych lub mrożonych) | clams (fresh or frozen)
1&1/2 szklanki półwytrawnego lub wytrawnego białego wina (użyłam Sauvignon Blanc) | cup of semi-dry or dry white wine (I used Sauvignon Blanc)
3 łyżki masła | tbsps of butter
1/2 szklanki śmietanki 18% | cup of sweet cream (18% fat)
5 szalotek | shallots
4 ząbki czosnku | cloves garlic
1 papryczka chili | chili pepper
1/2 pęczka pietruszki | bunch of parsley
1/2 cytryny (sok) | lemon (juice)
sól i pieprz | salt and pepper
Sposób przygotowania | Preparation:
Szalotkę i czosnek drobno obieramy, razem z papryczką chili drobno siekamy. W dużym rondlu lub głębokiej patelni roztapiamy 2 łyżki masła, wrzucamy szalotkę z czosnkiem i chili, podsmażamy przez kilka minut. Małże oczyszczamy, wrzucamy do rondla, po ok 5 minutach dolewamy wino, delikatnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, aż małże się otworzą, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Następnie rondel ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę, łyżkę masła, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, oraz posiekaną natkę pietruszki. Najlepiej serwować ze świeżym chlebem na zakwasie, którym można wyjadać pyszny sos!
In a large saute pan melt 2 tbsps of butter. Peel shallots and garlic, chop them with chilli pepper, add into pan, cook for couple of minutes until soften. Add rinsed clams and cook for 5 minutes, then add white wine, bring to a boil, reduce heat and cook until clams open up, stir from time to time. Remove pan from heat, add cream, remaining butter and lemon juice, pinch of salt and pepper, chopped parsley and stir. Serve with fresh, sourdough bread, so you could eat up delilcious sauce!
SMACZNEGO!
Mój ulubiony sposób na małże to właśnie w białym winie i z chlebkiem, albo bagietką. Pycha!
OdpowiedzUsuń