Sałatka z kozim serem. | Goat cheese salad.
Powoli zaczynam czuć wiosnę w powietrzu. Nie wiem czy faktycznie nadchodzi, czy to tylko sprawka porywistego wiatru, który od kilku dni grasuje w Krakowie i pogonił smog wawelski do tego stopnia, że nagle nie umiem oddychać. Mam nadzieję, że wiosna, która musi zaraz nadejść, wraz ze słońcem przyniesie dużo dobrego. Na przykład zmiany i uśmiech na twarzy. I mniejszy rozmiar ciuchów. Ale do tego sama wiosna nie wystarczy, choć na pewno pomoże. Czas zamienić menu na lżejsze i dzisiejsza sałatka jest do tego idealna. Myślę, że przypadnie do gustu nie tylko tym dbającym o linię. Jest idealna na wiosenne odchudzenie jadłospisu, ale także na upalne letnie dni, które kiedyś w końcu też nadejdą. Wystarczy, że dorzucicie do niej kilka listków mięty, bo się orzeźwić. To jak? Kto wypróbuje przepis?
Sałatka z kozim serem. | Goat cheese salad.
Składniki (na dwie porcje) | Ingredients (makes 2 servings):
3-4 garście młodego szpinaku | handfuls of baby spinach
300 g polędwicy z indyka | turkey fillet
1 duża pomarańcza | big orange
1/2 melona cantaloupe | cantaloupe
1/2 granata | pomegranate
2 plastry koziego sera pleśniowego (rolady) | slices of goat soft cheese
4 łyżki kremowego serka koziego | tbsps of goat cream cheese
dressing
1 łyżka miodu | tbsp of honey
3 łyżki oliwy z oliwek | tbsps of olive oil
1 łyżka octu winnego | tsbp of wine vinegar
sól, pieprz | salt, pepper
Sposób przygotowania | Preparation:
Indyka opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek, zawijamy w papier do pieczenia lub folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok 17-18 minut, wyciągamy z pieca i studzimy. Szpinak opłukujemy, rozdzielamy na dwie porcje na talerze/miseczki. Pomarańczę filetujemy, melona obieramy i kroimy w dużą kostkę, owoce układamy na szpinaku. Indyka kroimy w plastry, dodajemy do sałatki. Plastry sera pleśniowego kroimy na mniejsze części, dodajemy do sałatki razem z poporcjowanym serkiem kremowym (najlepiej oddzielać go łyżeczką), wierzch posypujemy pestkami granatu. Przygotowujemy dressing: miód delikatnie podgrzewamy, żeby był płynny, mieszamy z oliwą oraz octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy nim sałatkę, całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.
Rinse turkey and dry it with paper towel. Sprinkle with salt, pepper and a little bit of olive oil. Wrap in baking baber or silver foil and roast in the oven preheated to 170°C for 17-18 minutes, take it out of oven and let it cool. Rinse baby spinach and divide into two portions. Fillet the orange, peel cantalupe and cut into big cubes, put fruits on the spinach. Cut roasted turkey fillet into slices and add to salad. Cut goat soft cheese slices into smaller pieces and add to the salad with small portions of goat cream cheese (use tea spoon to do it). Sprinkle top with pomegranates seeds. Prepare the dressing: heat honey for few seconds (e.g. in microwave) so it would be liquid, mix with olive oil and wine vinegar, season with salt and pepper, sprinkle over the salad with a bit of salt and pepper.
SMACZNEGO!
Mniam! Zapowiada się świeżo i przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńTo że sałatka pyszna, to wiadomo. ale jakie cudowne są te zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńa tu kolejna sałatka.... no normalnie mega ochota naszła, naprawdę :)
OdpowiedzUsuńMimo to tamta z ryżem jest lepsza od tej, ha!
Musi to być pyszne, wygląda idealnie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak smacznie, że po prostu muszę skorzystać z tego przepisu jak najszybciej :)
OdpowiedzUsuń