Sałatka/salsa z avocado. | Salsa salad with avocado.
Nigdy nie umiem odpowiedzieć na pytanie "Jaka jest Twoja ulubiona kuchnia/Jakie jest Twoje ulubione danie?". W sumie generalnie mogłabym powiedzieć, że kuchnia włoska, a najbardziej kocham makarony. Ale zaraz później myślę o schabowym z zasmażaną kapustą, kapuśniaku, pierogach ruskich i z kaszą gryczaną czy o żurku i stwierdzam, że kuchnia polska to jest to. Przychodzi mi też na myśl porządny amerykański hamburger i francuska zupa cebulowa z białym winem. Zaraz za nimi szwedzkie klopsiki serwowane z żurawiną, pieczony łosoś, curry w różnych wersjach i meksykańskie chili con carne. I to jest ten moment, kiedy dochodzę do wniosku, że ja po prostu kocham jedzenie i jedyną słuszną odpowiedzią na powyższe pytania jest: "Moje ulubione danie, to to dobrze zrobione." Mogę jednak powiedzieć, że bardzo lubię kuchnię meksykańską. Nawet nie za sam smak, choć nie mam mu nic do zarzucenia, ale za kolorystykę. Meksykańskie jedzenie jest tak urozmaicone, jeśli chodzi o barwy składników, że można od tego oszaleć (w pozytywnym znaczeniu). Do tego zazwyczaj są serwowane w równie barwnych naczyniach i chyba jeszcze nie udało mi się zjeść w złym humorze czegoś podającego się za danie meksykańskie. Dlatego też bardzo lubię dzisiejszą salsę czy jak kto woli sałatkę. Zmajstrowałam ją wiosną zeszłego roku i do chwili obecnej dopracowałam ją już chyba do perfekcji. Raczyliśmy się nią podczas minionego Sylwestra czy na moim urodzinowym obiedzie z przyjaciółkami. Nie ma osoby, której by nie smakowała, więc łapcie przepis i Wy i przyszykujcie ją sobie na wieczorny seans filmowy, czy posiadówkę z przyjaciółmi (dodatkowym plusem salsy jest to, że można ją zajadać z nachosami!).
Sałatka/salsa z avocado. | Salsa salad with avocado.
Składniki | Ingredients:
1 mała czerwona papryka | small red bell pepper
1 mała żółta papryka | small yellow bell pepper
1/2 średniego ogórka | medium cucumber
1 puszka czerwonej fasoli | can of red bean
1 puszka kukurydzy | can of sweet corn
1 czerwona cebula | red onion
1 dojrzałe avocado | ripe avocado
garść pomidorków koktajlowych | handful of cherry tomatoes
dressing
1 limonka (sok i skórka) | lime (juice and zest)
1/2 pęczka kolendry | bunch of corriander
1 nieduża papryczka chili | small chilli pepper
2 ząbki czosnku | cloves of garlic
oliwa z oliwek | olive oil
sól, pieprz | salt, pepper
Sposób przygotowania | Preparation:
Warzywa dokładnie opłukujemy, kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół lub w ćwiartki, umieszczamy w misce. Cebulę obieramy, drobno siekamy, kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy, dodajemy do reszty warzyw. Avocado obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do miski. Przygotowujemy dressing: kolendrę opłukujemy, drobno siekamy, wrzucamy do małego słoiczka lub szklanki. Dodajemy posiekany czosnek i papryczkę chili, sok i skórkę z limonki, dolawamy kilka łyżek oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Dressing dodajemy do sałatki, mieszamy. Najlepiej smakuje z nachosami.
Rinse veggies, cut into cubes, cherry tomatoes into halves or quarters, put in a bowl. Peel onion, finely chop, strain red beans and sweet corn, add to the bowl. Peel avocado, cut into cubs, add to veggies.
Prepare dressing: rinse corriander, finely chop it, place into small jar or glass. Add finely choped garlic and chili pepper, lime zest and juice, add few tbsps of olive oil, season with salt and pepper, mix it. Add dressing to salsa salad, mix together. Tastes the best with nachos.
SMACZNEGO!
Wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńPewnie tak samo smakuje.
https://jaglusia.wordpress.com/
Boże Kinga, przyjeżdżam na tę sałatkę!
OdpowiedzUsuńA jeśli ta sałatka nie zadziała, to już nic nie da rady Cię tu ściągnąć!
UsuńPodoba mi się skład. Bomba witaminowa. Lubię zdrowotne, a jednocześnie smaczne potrawy
OdpowiedzUsuń