Pasztet z królika. | Rabbit pâte.
Jestem zdeklarowaną miłośniczką pasztetów odkąd tylko pamiętam. Pamiętam do tej pory jak bardzo pod koniec pobytu w USA myślałam o kanapkach z pasztetem lub paprykarzem szczecińskim. Nie tęskniłam tak bardzo za pierogami, schabowym czy domowym rosołem, ale za pasztetem właśnie. Szczególnym 'uczuciem' darzę pasztety domowej produkcji, czy to mięsne czy w wersji warzywnej. Z tego też powodu na blogu znajdziecie już przepis na pyszny pasztet z soczewicy, wersję z czerwonej fasoli czy też bardzo dobry pasztet z kurczaka z żurawiną. Mój ulubiony jednak to ten z królika. Brakowało mi dotychczas odwagi, aby zrobić go samodzielnie, ale kilka dni temu, przechodząc w sklepie obok lodówki z mięsem, zobaczyłam tuszkę królika i nie mogłam się oprzeć pokusie. Tego samego dnia zrobiłam pasztet niemal tak samo pyszny, jak ten, który pamiętam z dzieciństwa z wyjazdów do przyjaciół mojej mamy. A może nawet smakuje tak samo wybornie, tylko ten ze wspomnień jest dodatkowo okraszony szczyptą nostalgii? Spróbujcie sami i dajcie znać czy przepis zostanie w Waszych zbiorach do powtórzenia. Zapewniam, że sprawdzi się idealnie podczas świątecznego śniadania.
Pasztet z królika. | Rabbit pâte.
Składniki | Ingredients:
1 tuszka królika z podrobami | rabbit (with giblets)
500g drobiowej wątróbki | chicken livers
350g wędzonego boczku | smoked pork belly
4 średnie marchewki | medium carrots
1/2 selera | celeriac
1 pietruszka | parsley root
2 duże cebule | large onions
3 jajka | eggs
bułka tarta | bread crumbs
sól, pieprz kolorowy | salt, mixed pepper
1 łyżeczka gałki muszkatołowej | tsp of nutmeg
owoce jałowca, ziele angielskie, liście laurowe | juniper berries, allspice, bay leaves
Sposób przygotowania:
Tuszkę z królika opłukujemy (usuwamy podroby i odkładamy je na później), wkładamy do dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, przepołowioną cebulę, dosypujemy łyżkę owoców jałowca i ziela angielskiego, dodajemy kilka liści laurowych, wsypujemy łyżkę soli i łyżkę pieprzu (w ziarnach), zalewamy wodą, aby przykryła wszystkie składniki. Całość gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania na wierzchu kładziemy podroby i gotujemy kilka minut do czasu, aż się zetną. W międzyczasie boczek dzielimy na kilka mniejszych części, usuwamy 'skórę', wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 10-15 minut. Kurzą wątróbkę opłukujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, drobno siekamy, szklimy na odrobinie rozgrzanego oleju, dodajemy wątróbkę i smażymy do czasu, aż się zetnie. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem, studzimy. Odlewamy rosół powstały w trakcie gotowania królika, mięso z warzywami studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości. Mięso z królika, warzywa, obgotowany boczek oraz podsmażoną wątróbkę mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy 3 jajka, bułkę tartą (ok 1/2 szklanki), doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dolewamy ok. 1/2 szklanki rosołu, dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy do foremek do pieczenia pasztetu, pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. godzinę. Po tym czasie pasztet wyciągamy z piekarnika, studzimy. Można serwować z ogórkiem kiszonym, żurawiną do mięsa lub solo.
Wash the rabbit (remove giblets and put them aside), put in the pot, add peeled carrots, parsley root, celeriac, halved onion, add 1 tbsp of juniper berries, allspice, few bay leaves, 1 tbsp of salt and mixed pepper. Pour cold water so it would cover all ingredients, put on small heat and cook until rabbit will be tender. At the end add giblets and cook for few more minutes. Meanwhile cut pork belly into smaller pieces, put into smal pot, pour cold water to cover it, cook for 10-15 minutes. Wash chicken livers, cut into smaller pieces. Chop one onion, fry on preheated oil for few minutes, add chicken livers and fry few minutes. Strain the rabbit and veggies (keep the broth), put asside to cool, then remove bones. Ground rabbit meat, vegetables, cooked pork belly and fried chicken livers twice add three eggs and bread crumbs (approx. 1/2 of the cup), season with salt, pepper and nutmeg, pour around 1/2 cup of rabbit broth and mix. Put the mixture into small baking pans (like this one) and bake in the oven preheated to 180°C for around 1 hour. Then remove from the oven, cool it. You can serve it with sour pickles, cranberry or solo ;)
SMACZNEGO!
Wygląda smakowicie. Chyba w tym roku zrobię pasztet na święta. Jeszcze nigdy nie robiłam takiej pieczeni. koniecznie skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam! :) przygarnę też zdjęcie po przygotowaniu :)
Usuń