Panna cotta z galaretką żurawinową. | Panna cotta with cranberry jelly.
Święta już za niecałe dwa tygodnie, więc to już chyba czas na układanie świątecznego menu. Wiadomo, że na stole nie może zabraknąć klasyków, ale w naszym domu co roku pojawiają się też jakieś nowości. Ja eksperymentuję z kolejnymi wersjami śledzi i ciastami, mama myśli o nowych rybach, a i babcia zawsze zrobi coś po swojemu. Rok temu przygotowałam na nasza małą Wigilię tę panna cottę z galaretką z żurawiny. Wszystkim smakowało, więc w tym roku dzielę się przepisem także z Wami. Wszystkich śmiałków, którzy zdecydują się skorzystać z przepisu, uprzejmie proszę o informację czy smakowało a i zdjęcia są ile widziane ;)
Panna cotta z galaretką żurawinową. | Panna cotta with cranberry jelly.
Składniki | Ingredients:
500 ml śmietanki kremówki | heavy cream
1 laska wanilii | vanilla pod
3-4 łyżeczki cukru trzcinowego | tsps of cane sugar
2 płaskie łyżki żelatyny | tbsps of gelatin
galaretka | jelly
250 g żurawiny | cranberries
2/3 szklanki soku pomarańczowego | cup of orange juice
1 łyżka cukru trzcinowego | tbsp of cane cugar
2 płaskie łyżeczki żelatyny | tsps of gelatin
1/2 łyżeczki cynamonu | tsp of cinnamon
Sposób przygotowania | Preparation:
Do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy cukier oraz przepołowioną wzdłuż laskę wanilii razem z wydrążonymi ziarenkami. Stawiamy na średnim ogniu kuchenki i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. W gorącej śmietance rozpuszczamy żelatynę, rozlewamy do pucharków, odstawiamy do zastygnięcia.
Kiedy panna cotta będzie już lekko stężała zaczynamy przygotowywać galaretkę. W małym garnuszku umieszczamy umytą żurawinę, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu, aż żurawina zacznie puszczać sok. Następnie dodajemy sok pomarańczowy i cynamon, gotujemy do czasu aż owoce zaczną się lekko rozpadać. Całość blendujemy i mieszamy z żelatyną, odstawiamy do przestygnięcia. Galaretkę wlewamy do pucharków z panna cottą i odstawiamy do lodówki, żeby całość zastygła.
Panna cotta z galaretką żurawinową. | Panna cotta with cranberry jelly.
Składniki | Ingredients:
500 ml śmietanki kremówki | heavy cream
1 laska wanilii | vanilla pod
3-4 łyżeczki cukru trzcinowego | tsps of cane sugar
2 płaskie łyżki żelatyny | tbsps of gelatin
galaretka | jelly
250 g żurawiny | cranberries
2/3 szklanki soku pomarańczowego | cup of orange juice
1 łyżka cukru trzcinowego | tbsp of cane cugar
2 płaskie łyżeczki żelatyny | tsps of gelatin
1/2 łyżeczki cynamonu | tsp of cinnamon
Sposób przygotowania | Preparation:
Do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy cukier oraz przepołowioną wzdłuż laskę wanilii razem z wydrążonymi ziarenkami. Stawiamy na średnim ogniu kuchenki i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. W gorącej śmietance rozpuszczamy żelatynę, rozlewamy do pucharków, odstawiamy do zastygnięcia.
Kiedy panna cotta będzie już lekko stężała zaczynamy przygotowywać galaretkę. W małym garnuszku umieszczamy umytą żurawinę, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu, aż żurawina zacznie puszczać sok. Następnie dodajemy sok pomarańczowy i cynamon, gotujemy do czasu aż owoce zaczną się lekko rozpadać. Całość blendujemy i mieszamy z żelatyną, odstawiamy do przestygnięcia. Galaretkę wlewamy do pucharków z panna cottą i odstawiamy do lodówki, żeby całość zastygła.
Pour heavy cream into pot, add sugar and vanilla pod cut to halves (remove vanilla beans and add them to cream as well). Put on medium heat and bring to boil (don't forget to stir it from time to time). Take the cream off the heat and dissolve gelatin in it. Pour into cups and put aside to congeal.
When panna cotta starts to jell you can start preparing cranberry jelly. Put cranberries in small pot, add sugar, orange juice and cinnamon and put on medium heat. Bring to a simmer, cook until berries burst and sauce thickens. Take it off the heat, dissolve gelatin in cranberry sauce, let it cool. Pour into cups with panna cotta, put aside to congeal.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!