Sernik dietetyczny. | Low-carb South Beach Diet Cheesecake.

15:20 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 2 Comments

Miesiąc diety South Beach za mną. Zrzuciłam przez ten czas 4 kilogramy, czyli w sumie nie osiągnęłam tak spektakularnych wyników jak zazwyczaj (wcześniej 4 kilogramy udawało mi się stracić w czasie I fazy), ale to i tak dobry wynik, biorąc pod uwagę fakt, że miałam na koncie małe grzeszki (jak np. owoce w trakcie pierwszych dwóch tygodni). Obecnie moja dieta jest już wzbogacona o 'legalne' owoce i produkty zbożowe (nigdy się tak nie cieszyłam na myśl o owsiance jak po tych 14 dniach), czuję się dobrze, nie jestem ospała (a przynajmniej nie bardziej niż zazwyczaj przy moim dość wyczerpującym trybie życia przez minione 2 miesiące), a co najważniejsze wyrobiłam sobie nawyk planowania posiłków (co dla mnie jest nowością), bez tęsknoty w oczach omijam półki ze słodyczami i staram się nie robić wieczorno-nocnych wycieczek do lodówki. Wypróbowałam też dotychczas kilka nowych przepisów i dzisiejszy jest jednym z nich. Jak wiadomo, podczas I fazy diety SB wcale nie trzeba rezygnować z deserów, a wręcz zachęcam, żeby je w jadłospisie mieć, bo dzięki temu nie zwariujesz. Możesz sobie przygotować niskowęglowodanowy sernik w różnych wersjach smakowych. U mnie najczęściej pojawiał się cytrynowo-lawendowy lub kakaowy. Ale możesz też zrobić sernik waniliowy, orzechowy czy migdałowy lub z dodatkiem smakowej odżywki białkowej. Wybór należy do Ciebie.


Sernik niskowęglowodanowy. | Low-carb South Beach Diet Cheesecake.
Składniki / Ingredients:
200 g chudego twarogu lub ricotty / low-fat quark or ricotta cheese
200 g odłuszczonego jogurtu greckiego / low-fat yogurt
2 jajka / eggs
1 łyżka stewii lub innego zamiennika cukru / tbsp of stevia
dodatki smakowe: 1 łyżeczka suszonej lawendy + sok i skórka z 1 cytryny/2 łyżki ciemnego kakao + 2 łyżki wiórków kokosowych/1 łyżki masła orzechowego/ziarna wydrążone z 1 laski wanilii/mała garść blanszowanych migdałów/2 miarki smakowej odżywki białkowej
flavour additions: 1 tsp of dried lavender + juice and zest of 1 lemon/2 tbsps of dark cocoa +2 tbsps of desiccated cocout/1 tbsps of peanut butter/1 small handful of blanched almonds/vanilla caviar from 1 vanilla bean/2 portions of protein supplement

Sposób przygotowania / Preparation:
Umieszczamy wszystkie składniki w kielichu blendera i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Miksturę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem (np. olejem kokosowym) kokilek (2 duże lub 4 małe) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 40-50 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Najlepiej smakuje po chłodzeniu w lodówce.

Put all ingredients in blender cup and blend until smooth. Grease 2 big or 4 small ramekins with some coconut oil and pour mixture into it. Bake in the owen preheated to 180°C for 40-50 minutes. Let it cool and put into fridge for couple of hours.

SMACZNEGO!

2 komentarze :

  1. Ja dopiero 4 dzień, ale damy radę ;) A taki sernik to teraz marzenie. Niestety postanowiłam sobie, że zero słodyczy w 1 fazie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tym razem jakoś wyjątkowo gładko idzie, nie miałam takich strasznych napadów łaknienia jak podczas poprzednich prób, mimo, że zaczęłam SB po kilku tygodniach baaaaaardzo intensywnego spożywania węgli. Chyba najłatwiej mi teraz idzie z wszystkich dotychczasowych prób :)

      Usuń

Daj znać co myślisz!