Nalewka truskawkowa. | Strawberry liqueur.
Lato się rozkręca, poziom rtęci na termometrach rośnie w zatrważającym tempie, ale jest coś co nieubłaganie zmierza ku końcowi i jest to niestety sezon na truskawki. Dlatego jeśli za jakiś czas chcecie się wciąż cieszyć ich aromatem i smakiem zamknijcie je w słoikach, butelkach lub a karafkach póki wciąż możecie kupić przynajmniej łubiankę tych czerwonych owoców. Ja oczywiście, jak co roku, musiałam przegapić moment na najsłodsze i najtańsze owoce, które bez dwóch zdań najlepiej nadają się na dżemy i inne przetwory, ale udało mi się dorwać jeszcze całkiem dobre truskawki, które postanowiłam przerobić na nalewkę. Już teraz, po tygodniu leżakowania jest bardzo aromatyczna, więc już wyobrażam sobie jej smak za kilka tygodni. To jak? Skusicie się na małą produkcję domowej nalewki?
Nalewka truskawkowa
Składniki:
1.5kg truskawek / strawberries
300g cukru / suggar
0.5l wódki / vodka
1.5 szklanki spirytusu / spirit
2 szklanki wody / glasses of water
1 laska wanilii / vanilla pod
sok z 1/2 cytryny + 2-3 cienkie plasterki / 1/2 lemon juice and 2-3 thin slices of lemon
Sposób przygotowania:
Cukier dzielimy na dwie części - jedna posłuży do przygotowania syropu, druga do zasypania owoców. Owoce opłukujemy zimną wodą, przebieramy odrzucając podgnite owoce, usuwamy szypułki i umieszczamy je w dużym słoju, zasypując je cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce (np. na parapet) na 24 godziny, po tym czasie truskawki powinny puścić wystarczająco dużo soku. Następnie do słoja dolewamy wódkę i spirytus, dodajemy rozciętą na pół laskę wanilii, sok oraz plasterki cytryny i odstawiamy na ok 6-7 dni. Po tym czasie przygotowujemy syrop - 150 g cukru zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Syrop studzimy, odcedzamy owoce, nalewkę wlewamy do syropu, filtrujemy ją np. przez papierowe filtry do kawy lub gęsty jałowy gazik i rozlewamy do karafek lub przygotowanych butelek. Odstawiamy na kilka tygodni, żeby się 'przegryzła'.
Divide sugar into two equal parts. Wash strawberries and remove rotten ones, place them in a big jar and add one part of sugar. Close the jar and put it aside to sunny, warm place (for example windowsill) for 24 hours, after that time you should get enough strawberry juice. Pour vodka, spirit and lemon juice into the jar, add slices of lemon and vanilla pod cut vertically into halves, set aside for 6-7 days, mix from time to time. After that time prepare syrup - pour second part of sugar into pot, add 2 glasses of water and cook antil dissolved. Pour strawberry vodka into cooled syrup, mix, filter through paper coffee filters and pour into clean glass bottles. Sed aside for few more weeks for the best taste.
Divide sugar into two equal parts. Wash strawberries and remove rotten ones, place them in a big jar and add one part of sugar. Close the jar and put it aside to sunny, warm place (for example windowsill) for 24 hours, after that time you should get enough strawberry juice. Pour vodka, spirit and lemon juice into the jar, add slices of lemon and vanilla pod cut vertically into halves, set aside for 6-7 days, mix from time to time. After that time prepare syrup - pour second part of sugar into pot, add 2 glasses of water and cook antil dissolved. Pour strawberry vodka into cooled syrup, mix, filter through paper coffee filters and pour into clean glass bottles. Sed aside for few more weeks for the best taste.
SMACZNEGO!
Obawiam się, że posiadanie takiej nalewki mogłoby się dla mnie bardzo źle skończyć ;-)
OdpowiedzUsuńCo za intensywny kolor! Nie jestem zwolennikiem ale wygląda kusząco ;)
OdpowiedzUsuńA kiedyś słyszałam, że truskawki się nie nadają i jak miło poczytać taki wpis, że jednak można przygotować takie cudo alkoholowe. To musi być pyszne te połączenie z wanillia
OdpowiedzUsuńZ truskawkami jest taki problem, że same w sobie zawierają sporo pektyn. Prędzej czy później może, to spowodować, że z nalewki zrobi nam się galaretka, ale ja chyba nie doczekam tego momentu ;)
Usuń