Hummus paprykowy doskonały na Euro. | Roasted pepper hummus.

12:47 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 1 Comments

EURO2016 ruszyło i biada wszystkim, którzy nie są fanami piłki nożnej. Muszę jednak przyznać, że choć na co dzień 'nogi' nie oglądam, to przy okazji międzynarodowych mistrzostw zasiadam przed telewizorem, gdy grają nasi i trzymam kciuki. I choć znawcą nie jestem, to nie da się ukryć, że tym razem mamy komu kibicować. Moim skromnym zdaniem laika uważam, że skład mamy super mocny, zgrany, młody, pełen energii, chęci do walki i umiejętności. Oglądając więc wczorajszy mecz stałam się na chwilę Januszem sportu i kanapowym trenerem, zdzierałam gardło po bramce Milika, skakałam z radości po zakończonym meczu i czekam na czwartkowy mecz pełna obaw, ale i wiary z biało-czerwonych. Ale czym byłby mecz, bez przekąsek! Cztery lata temu na Euro przygotowałam quesadillę i ona muszę przyznać sprawdza się na takie okazje idealnie. Tym razem też jej nie zabrakło, ale pojawił się jeszcze jeden zawodnik. Hummus paprykowy. Paprykę podpiekłam w piekarniku jeszcze przed meczem, ale samej pasty już nie zdążyłam ukręcić. Czekałam więc cierpliwie do przerwy i w 3 minuty na stół wjechała pasta z ciecierzycy z dodatkiem pieczonej z czosnkiem oliwy. Do tego krakersy, grissini, paski papryki, seler naciowy, marchewki i druga połowa przeleciała w towarzystwie zakąsek. Co ciekawe, po pojawieniu się przekąsek na stole Milik strzelił bramkę. Przypadek? Nie sądzę!

EURO2016 has started and I'm really sorry for all of people that are not football (soccer) fans. I have to admit here that even though I'm not fanatic about footer, during event like Euro or World Cup I watch our Polish team games and cross my fingers for them. Of course I'm complete laywoman about football but the truth is that Polish team hasn't been that stron for aged so finally we have someone to cheer on. So for good watching except from cold beer I also need snacks. That's why I prepared paprika hummus on this occasion. Good think about it is that you can prepare it during half-time (if only you roast paprika before the game). So here it is: fast, healthy, filing snack for any sport games.


Hummus paprykowy / Paprika hummus
Składniki / Ingredients:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (tutaj instrukcja krok po kroku) / cups of cooked chickpeas
1 papryka / red paprika
2 ząbki czosnku / cloves of garlic
1-2 łyżki soku z cytryny / tbsps of lemon juice
1 łyżka tahiny (oryginalnie używa się jej dużo więcej, ale nie lubię sezamu) / tbsp of tahini paste
kilka łyżek zimnej wody / few tbsps of cold water
2-3 gałązki tymianku / springs of thyme
kilka listków szałwii (opcjonalnie) / few leaves of sage
oliwa z oliwek / olive oil
sól i pieprz / salt and pepper


Sposób przygotowania / Preparations:
Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy na 3 lub 4 części, umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym. Czosnek obieramy, kroimy na pół, dodajemy do papryki. Całość skrapiamy obwicie oliwą z oliwek, oprószamy świeżo zmieloną solą i pieprzem, dodajemy świeże zioła i pieczemy przez ok 20 minut w temp 200°C, a następnie ją nieco studzimy. Do wysokiego naczynia lub pojemnika do blendera ręcznego wsypujemy ugotowaną ciecierzycę, dodajemy tahinę, sok z cytryny, upieczoną paprykę z czosnkiem i ziołami, 1-2 łyżki oliwy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dolewając stopniowo zimną wodę. Gotową pastę przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą, posypujemy ulubionymi dodatkami (może to być np. czarnuszka, posiekana ostra papryka w oliwie, natka pietruszki lub kolendra, u mnie dodatkowo wędzona słodka papryka) i podajemy np. z pokrojonymi w słupki warzywami lub grissini czy krakersami.

Wash red pepper, dry it, cut into 3 or 4 pieces, place in small casserole dish. Peel garlic, cut into halves, add do paprika, sprinkle it with a bit of olive oil, add herbs, salt and pepper, then roast in the oven for around 20 minutes in 200°C, then let it cool. Put cooked chickpeas into hand blender container, add tahini paste, lemon juice, roasted pepper and garlic, 1-2 tbsp of olive oil and blend it until smooth (add some cold water during blending). Put your hummus into a bowl, sprinkle with some olive oil and favourite additions like chopped corriander, smoked paprika, chopped chilli with olive oil, nigella seeds or black sesame, serve with fresh bread, grissini or crackers.

SMACZNEGO!

1 komentarz :

  1. W sumie fajny przepis, a że lubie experymenty to chyba spróbuję!
    Tak się przyglądam i na blogu można znaleźć wiele dobrych rzeczy więc... dodaje do listy obserwowanych blogów!
    Pozdrawiam i miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!