Sernik straciatella. / Straciatella cheesecake.
W mojej rodzinie jestem niekwestionowaną królową serników. Myślę, że wynika to z tego, że jest to po prostu moje ulubione ciasto i technikę przygotowania tego ciasta mam opanowaną do perfekcji. I mimo, że większość z moich bliskich ze słodkich rzeczy najbardziej lubi boczek i kiełbasę wiejską, gdy piekę sernik nagle pojawia się dodatkowa pozycja na liście ich słodyczy. Serniki zazwyczaj piekę z myślą o mojej mamie - nie dodaję dużo cukru (dlatego korzystając z moich przepisów dosypcie trochę więcej cukru jeśli lubicie bardzo słodkie słodycze), ale nadganiam trochę słodyczy dodając różne składniki (tutaj egoistycznie myślę o sobie). W tym przypadku do masy dorzuciłam gorzką czekoladę ze skórą pomarańczową, ale także słodkie brzoskwinie z puszki. Całość jest przełamana delikatnie kwaskowatymi truskawkami pieczonymi z octem balsamicznym, chrupiącymi płatkami migdałów i ostrością czerwonego pieprzu. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!
In my family I'm definitely Queen of Cheesecakes. I think it's because cheesecake is my favourite cake and I have baking it down to the fine art. And even though out of all sweets in the world my family prefers becon and Polish sausage they seem to notice another item on their sweet's list when my cheesecake come out of the oven. I always bake my cheesecake for my mom - I don't add a lot of sugar (so if you like really sweet cake add some more while using my recipes) but I catch up the sweetness with other ingredients. In this case I used dark chocolate with orange peel and canned peaches. The whole picture of this cake is created by roasted balsamic strawberries, crispy almond flakes and red peppercorns. It's truly a masterpiece!
Sernik straciatella. / Straciatella cheesecake.
Składniki:
spód / crust
1 szklanka mąki / cup of flour
100 g masła / butter
1 żółtko / eggyolk
2 łyżki kwaśnej śmietany / tbsps of sour cream
sernik / cheesecake
Składniki:
spód / crust
1 szklanka mąki / cup of flour
100 g masła / butter
1 żółtko / eggyolk
2 łyżki kwaśnej śmietany / tbsps of sour cream
sernik / cheesecake
1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu / of quark
250 g serka mascarpone / mascarpone cheese
2/3 szklanki cukru waniliowego / cup of vanilla sugar
50 g roztopionego masła / melted butter
5 jajek / eggs
1 tabliczka gorzkiej czekolady / bar of dark chocolate (100 g)
5-6 połówek brzoskwiń z puszki / halves of canned peaches
4-5 łyżek mąki pszennej / tbsps of flour
4-5 łyżek mąki ziemniaczanej / tbsps of potato starch
pieczone truskawki / roastet strawberries
250g truskawek / strawberries
2 łyżki octu balsamicznego / tbsps balsamic vinegar
1 łyżka cukru muscovado / tbsp muscovado sugar
kilka łyżek prażonych migdałów / few tbsps of roasted almond flakes
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu / tbsp of red peppercorns
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowujemy kruchy spód: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, masło, żółtko i śmietanę, mieszamy i zagniatamy ciasto. Spód dużej tortownicy (24-26cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową: w dużej misce ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy przez kilka minut. Dodajemy zmielony twaróg i dokładnie mieszamy, a następnie stopniowo dosypujemy mąkę cały czas mieszając. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dosypujemy drobno posiekaną czekoladę i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Spód podpiekamy w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i skręcamy temperaturę na 160 stopni. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, wygładzamy i pieczemy w kąpieli wodnej przez ok 1,5 godziny, Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem przygotowujemy truskawki - układamy w małym naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem muscovado i zalewamy octem, pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut. Truskawki można wyłożyć na sernik lub podawać osobno w kokilce. Posypać prażonymi migdałami i czerwonym pieprzem.
At the beginning prepare crust: mix flour, butter, eggyolk and butter together and knead it. Then put baking paper into round cake tin (24-26 cm) and put pastry at the bottom, prick it with a fork and put into fridge for 30 minutes. After that time bake it in 180°C for around 15 minutes. Prepare cheesecake mixture: grind the quark in food proccesor. Separate egg yolks from egg whites and whip them with sugar until pale and frothy. Add mascarpone cheese and continue mixing. Add quark, mix it and then add flour and potato starch spoon by spoon. Add chopped chocolate and peaches cut tu cubes. At the end whisk egg whites until stiff and gently mix it with cheese mixture (use wooden spoon, not mixer). Pour the mixture on brownie crust and bake it for 90 minutes in water bath in 160°C (just put some casserole dish filled with cold water one level below the cheesecake in your oven). After that time, open the oven door and let your cheesecake cool down, after that put it into fridge for couple of hours. Before serving prepare roasted strawberries: put them into smal casserole dish, sprinkle with muscovado sugar and pour balsamic vinegar. Roast them in 200°C for 15-20 minutes. You can either pour it on the cheesecake or serve separately. Before serving sprinkle with roasted almond flakes and red peppercorns.
250 g serka mascarpone / mascarpone cheese
2/3 szklanki cukru waniliowego / cup of vanilla sugar
50 g roztopionego masła / melted butter
5 jajek / eggs
1 tabliczka gorzkiej czekolady / bar of dark chocolate (100 g)
5-6 połówek brzoskwiń z puszki / halves of canned peaches
4-5 łyżek mąki pszennej / tbsps of flour
4-5 łyżek mąki ziemniaczanej / tbsps of potato starch
pieczone truskawki / roastet strawberries
250g truskawek / strawberries
2 łyżki octu balsamicznego / tbsps balsamic vinegar
1 łyżka cukru muscovado / tbsp muscovado sugar
kilka łyżek prażonych migdałów / few tbsps of roasted almond flakes
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu / tbsp of red peppercorns
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowujemy kruchy spód: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, masło, żółtko i śmietanę, mieszamy i zagniatamy ciasto. Spód dużej tortownicy (24-26cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową: w dużej misce ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy przez kilka minut. Dodajemy zmielony twaróg i dokładnie mieszamy, a następnie stopniowo dosypujemy mąkę cały czas mieszając. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dosypujemy drobno posiekaną czekoladę i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Spód podpiekamy w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i skręcamy temperaturę na 160 stopni. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, wygładzamy i pieczemy w kąpieli wodnej przez ok 1,5 godziny, Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem przygotowujemy truskawki - układamy w małym naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem muscovado i zalewamy octem, pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut. Truskawki można wyłożyć na sernik lub podawać osobno w kokilce. Posypać prażonymi migdałami i czerwonym pieprzem.
At the beginning prepare crust: mix flour, butter, eggyolk and butter together and knead it. Then put baking paper into round cake tin (24-26 cm) and put pastry at the bottom, prick it with a fork and put into fridge for 30 minutes. After that time bake it in 180°C for around 15 minutes. Prepare cheesecake mixture: grind the quark in food proccesor. Separate egg yolks from egg whites and whip them with sugar until pale and frothy. Add mascarpone cheese and continue mixing. Add quark, mix it and then add flour and potato starch spoon by spoon. Add chopped chocolate and peaches cut tu cubes. At the end whisk egg whites until stiff and gently mix it with cheese mixture (use wooden spoon, not mixer). Pour the mixture on brownie crust and bake it for 90 minutes in water bath in 160°C (just put some casserole dish filled with cold water one level below the cheesecake in your oven). After that time, open the oven door and let your cheesecake cool down, after that put it into fridge for couple of hours. Before serving prepare roasted strawberries: put them into smal casserole dish, sprinkle with muscovado sugar and pour balsamic vinegar. Roast them in 200°C for 15-20 minutes. You can either pour it on the cheesecake or serve separately. Before serving sprinkle with roasted almond flakes and red peppercorns.
SMACZNEGO!
Baaaaaaaaaaaaaaaaardzo apetyczny!!!!
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!
Wow, ślinę mam aż po pas. Genialny!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Straciatella to ulubiony smak z dzieciństwa i muszę przyznać, że właśnie takiego wpisu szukałem!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis moja droga :*
Wygląda rewelacyjnie i mam nadzieję że uda mi się taki upiec w domu;) Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńależ piękny widok! cudowne ciacho! pożeram oczami :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious. A new cheesecake is just what I need, thanks a lot
OdpowiedzUsuń