Hot cross buns
Hot cross buns
Składniki:
3 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszenna i żytnia razowa)
1 szklanka ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
25 g świeżych drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru waniliowego
po 1 łyżeczce mielonych przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
garść rodzynek
garść żurawiny suszonej
pół szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki mąki pszennej
miód
Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru waniliowego do otrzymania płynnej konsystencji. Dodajemy 2-3 łyżki mleka, mieszamy, odstawiamy i czekamy aż zaczyn wyrośnie. Rodzynki i żurawinę siekamy, zalewamy sokiem, dostawiamy do namoczenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy przyprawy, jajka, roztopione masło, odcedzone suszone owoce, mleko i zaczyn drożdżowy. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników a następnie wyrabiamy ciasto, które powinno być sprężyste i nie może się kleić (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki w trakcie wyrabiania ciasta). Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy świeżą wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy okrągłe bułeczki (z tej porcji wyjdzie Wam 9 dużych lub 12 mniejszych bułeczek), układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. 2 łyżki mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami wody do otrzymania elastycznego ciasta. Formujemy z nich cienkie wałeczki (po 2 na każdą bułkę). Wierzch bułek nacinamy na kształt krzyża, smarujemy je odrobiną mleka, a w nacięcia wkładamy uformowane wałeczki z ciasta. Bułki pieczemy przez ok. 15-17 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu smarujemy płynnym miodem i odstawiamy do ostudzenia.
SMACZNEGO!
Wypróbowałam Polecam serdecznie, u nas w weekend był szał i bułeczki jedliśmy z nutellą, miodem i masłem orzechowym-każdy tak jak lubi. Wszystkie wersje godne polecenia;)
OdpowiedzUsuńboże, fantastyczne <3 już czuje ich zapach, dobrze, że kupiłam dużo drożdży :))))
OdpowiedzUsuń