Wegański krem czekoladowy cz. 2. | Vegan chocolate mousse vol. 2
Po spróbowaniu wegańskiego kremu czekoladowego z avocado czasem wraca do mnie ten smak. Ostatnio naszła mnie na ten deser ogromna ochota, ale w pobliskim sklepie avocado było jeszcze bardzo twarde. Wsadziłam je do koszyka "na następny raz" z zamiarem poczekania aż dojrzeje do spożycia, ale chęć na zdrowe słodycze została. Wsadziłam więc do koszyka kilka innych produktów i stwierdziłam, że coś wymyślę. I oto co powstało: gęsty krem gruszkowo-bananowy, na bazie kaszy jaglanej. 5 składników tworzy razem przepyszny deser, który mogą zjeść zarówno weganie, jak i ci, którzy nie tolerują glutenu, a nawet osoby dbające o linię (jeśli macie na stanie bardzo dojrzałego banana, nie musicie słodzić kremu syropem klonowym). Zapraszam więc do stołu :)
After I tried vegan chocolate mousse with avocado, from time to time i want to prepare it again. Last week i really wanted to do that but in closest food market they had avocado that wasn't ripe enough. I took it "for the next time" to give it some time to get ready to eat it but I still wanted some healthy dessert. That's why I bought few more ingredients to figure something out. And this is how I made this dessert: only 5 ingredients can make healthy, vegan, gluten-free and fit dessert. So come and eat with me :)
Wegański krem czekoladowy cz. 2. | Vegan chocolate mousse vol. 2
Składniki (4 porcje) / Ingredients (4 servings):
1 torebka kaszy jaglanej / bag of millet groats (100g)
1 dojrzała gruszka / ripe pear
1 banan / banana
2 łyżki ciemnego kakao / tbsps of dark cocoa
1 łyżka syropu klonowego / tbsp of maple syrup *
Sposób przygotowania / Preparation:
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, następnie opłukujemy pod zimną wodą. Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, banana obieramy ze skóry. Owoce i kaszę umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę z kakao i syropem klonowym (*jeśli używacie bardzo dojrzałego banana możecie pominąć syrop klonowy). Przekładamy do pucharków, dekorujemy wg uznania np świeżymi owocami (u mnie cynamon, suszona żurawina, wiórki kokosa).
Cook millet groats acording to instructions on the box, then rinse it with cold water. Cut pear into quarters and remove seeds, peel banana. Put everything into blender, add cocoa and maple syrup (*if your banana is very ripe you can skip syrup) and blend it until smooth. Put it into dessert cups and garnish with what you like e.g. fresh fruits (I used cinnamon, dried cranberries and desiccated coconut).
SMACZNEGO!
fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńLubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńwiele tutaj fajnych wpisów i inspiracji!
OdpowiedzUsuń