Muszle makaronowe z mięsem i warzywami. | Conchiglioni with meat and vegetables.
Lato chyba chyli się ku końcowi. Mimo, że upalne dni wciąż jeszcze dają się we znaki, w powietrzu można wyczuć nadchodzącą jesień. Wiem, że brzmi to jak szaleństwo - za oknem 35 stopni a ja gadam o jesieni. Jednak powiew wiatru pozwala czuć jesień, żółknące liście mogą być co prawda nie tylko oznaką zmiany pory roku, ale nadmiarem słońca i niedoborem wody. Ja jednak wyraźnie czuję w kościach, że babie lato się zbliża. Pozwalam sobie w związku z tym na nieco więcej działalności w kuchni. Stąd też propozycja późnoletniego obiadu z muszlami makaronowymi w roli głównej. To danie ma tylko jedną wadę - znika zdecydowanie za szybko ;)
I think that summer is coming to an end. Even though hot days are still here I can definitely feel the fall in the air. I know it sounds insane - it's 35°C outside and I'm talking about autumn. But the wind is not so summery anymore. Of course yellow leaves might be a sign of too much heat and lack of water as well but I just feel it in my bones that indian summer is on its way. That's why I let myself cook a bit more. Lately I prepared great late summer dinner - conchiglioni with meat and grilled vegetables. It has only one drawback - it vanishes definitely too fast ;)
Muszle z mięsem i warzywami. | Conchiglioni with meat and vegetables.
Składniki / Ingredients:
20 muszli makaronowych / pieces of conchiglioni pasta
300 g mielonego mięsa / ground meet
1/2 czerwonej papryki / red pepper
1/2 żółtej papryki / yellow pepper
1 mała cukinia / small courgette
1 mały bakłażan / small eggplant
1 cebula / onion
3 ząbki czosnku / garlic cloves
1 puszka krojonych pomidorów / can of chopped tomatoes
1 kulka mozzarelli / mozzarella ball (125 g)
500 ml pomidorowej passaty / tomato passata
sól, pieprz, bazylia, oregano / salt, pepper, basil, oregano
olej / vegetable oil
Sposób przygotowania / How to prepare:
Paprykę kroimy na ćwiartki, cukinię i bakłażana na plastry, oprószamy solą i pieprzem, grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (do czasu aż na warzywach pojawią się charakterystyczne paski). W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy: na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek, gdy będą szkliste zalewamy passatą, dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W garnku gotujemy wodę, solimy, obgotowujemy w niej muszle makaronowe przez kilka minut. Grillowane warzywa oraz mozzarellę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z surowym mięsem i krojonymi pomidorami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos, muszle makaronowe nadziewamy farszem i układamy w naczyniu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Przed podaniem można posypać tartym parmezanem.
Cut pappers into quarters, eggplant and courgette into slices, season with a bit of salt and pepper then grill on red-hot grill pan. Meanwhile you can prepare tomato sauce: fry chopped onion and garlic for few minutes then add tomato passata, stew until thicken and season with salt, pepper and herbs. Boil some water in pot and cook conchiglioni pasta in it for few minutes. Cut grilled vegetables and mozzarella cheese into small cubes, mix with raw ground meat and chopped tomatoes, season with salt, pepper and herbs. Pour tomato sauce into casserole dish, stuff your pasta with meat and vegetables mixture and put it in the dish. Roast it in the oven for 20 minutes in 180°C. You can sprinkle the dish with Parmesan cheese before serving.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!