Klopsiki z indyka w sosie koperkowym. / Turkey meatbals with dill sauce.
Wielu osobom wydaje się, że jak ktoś prowadzi bloga kulinarnego, to gotuje tylko wymyślne dania z różnych zakątków świata, a poziom ich trudności można porównać do Mount Everest lub co najmniej Mont Blanc. Osobom piszącym o gotowaniu nie wypada jeść fast foodów oraz kupnych słodyczy czy przekąsek. Jakie jest więc zdziwienie niektórych ludzi, gdy w chwilach słabości sięgam po hamburgera z sieciówki, siadam przed telewizorem z paczką chipsów lub w dyskoncie sięgam po wino za 10 zł. Wierzę, że istnieją ludzie, którzy takich kulinarnych grzechów nie popełniają, ale bloger kulinarny też człowiek i każdemu się zdarzają odstępstwa tak samo jak z wielką przyjemnością jadam proste dania, które nie zmuszają mnie do spędzania długich godzin w kuchni a smakiem przypominają dzieciństwo. Dlatego dziś dzielę się przepisem na jedno z moich ulubionych dań z mojej listy Comfort Food. Pamiętam je jeszcze z przedszkola i po dziś dzień zapach klopsików otulonych koperkowym sosem sprawia, że mimowolnie się uśmiecham.
Many people think that culinary bloggers cook only sophisticated and complicated dishes and are people who don't eat any fast foods or shop-bought sweets or salty snacks. They're so surprised when I have my laps and buy hamburger in chain fast food restaurant or eat some potato chips while watching movie. I believe that somewhere in the world exist some people who don't sin in culinary field but culinary bloggers are normal people as well so sometimes they eat unhealthy things or cook the simplest dishes. That's why today I share recipe for something that is on my Comfort Food list for a long time. I remember eating it while being kindergartner and even now the smell of turkey meatballs covered in dill sauce makes me smile.
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym. / Turkey meatbals with dill sauce.
Składniki / Ingredients:
500 g mielonego mięsa z indyka / grounded turkey meat
1 cebula / onion
1/2 szklanki bułki tartej / cup of breadcrumbs
1 jajko / egg
mąka do obtoczenia klopsików / flour to cover meatballs
sól, pieprz / salt, pepper
odrobina oleju do smażenia / bit of canola oil
Sos / Sauce:
500 ml wody / water
1 marchewka / grated carrot
1 pietruszka / grated parsley root
1 łyżka masła / tbsp of butter
1 łyżka mąki / tbsp of flour
1/2 szklanki śmietany / cup of sour cream
1 pęczek koperku / bunch of dill
sól, pieprz / salt pepper
Sposób przygotowania / Preparation:
Marchew i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, wrzucamy do wody i gotujemy na średnim ogniu. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, dodajemy masło. Cebulę drobno kroimy lub ścieramy na tarce, mieszamy z mięsem mielonym, jajkiem i bułką tartą, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Formujemy klopsiki, obtaczamy je w mące, smażmy na rozgrzanej patelni aż się lekko zrumienią. Następnie wrzucamy je do wywaru i gotujemy przez ok 20 minut. Do szklanki ze śmietaną dodajemy mąkę i kilka łyżek wywaru, dokładnie mieszamy, wlewamy do wywaru, gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najbardziej lubię je z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub zasmażanymi buraczkami w towarzystwie domowego compotu.
Put grated carrot and parsley root in water, make it boil. Reduce the heat, season with salt and pepper, then add butter. Using the small holes of a grater, grate the onion, then mix it with grounded meat, breadcrumbs and egg, season with salt and pepper. Mold meatballs, cover it in flour, fry on heated oil until golden. Then put your meatballs in water with carrot and parsley root, cook for about 20 minutes. After that mix sour cream with 1 tbsp of flour and fewa tablespoons of cooking sauce and pour it into sauce, simmer for few minutes. At the end add chopped dill and season with salt and pepper for better taste. I like it most with mashed potatoes and pickles or fried beetroots (with some flour and butter) and homemade compote.
SMACZNEGO!
mmm bardzo lubię takie babcine obiadki ;)
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuń