Lody najlepsze na świecie. | Best ice cream ever!
Naszła mnie wczoraj ochota na dobre lody. Wymyśliłam sobie takie z jeżynami i malinami. Jakiś czas temu wpadł mi w ręce przepis na lody z dodatkiem serka mascarpone. Więc postanowione - robię właśnie takie. Kupiłam owoce, śmietankę, mascarpone i do dzieła. Zrobiłam najlepsze lody ever. Kremowe, delikatne, mocno owocowe. Lepsze nawet niż mój dotychczasowy faworyt - lody rabarbarowe (co nie zmienia faktu, że i tamte były epickie). Na teraz dosyć gadania - produkt obroni się sam. Bierzcie i korzystajcie z tego wszyscy. Nie pożałujecie!
Yesterday I felt strong desire for some good ice cream. In my mind I had a vision of one with raspberries and blackberries. Some time ago I found a recipe for mascarpone cheese ice cream so I decided to combine these two things. I bought heavy cream, mascarpone cheese and off we went! And seriously, I made the best ice cream ever! Creamy, mellow, really fruity. They're even better than my previous best ones - rhubarb ice cream. But for now I'm done with talking. I'm just gonna share a recipe with you sou you could be as delighted as I am.
Lody różane z mascarpone i owocami leśnymi | Rose ice cream with mascarpone and forest fruit.
Składniki / Ingredients:
300 ml kremówki / heavy cream
200 ml tłustego mleka / fat milk
250 g mascarpone
3 żółtka / egg yolks
1/2 szklanki cukru/ cup of sugar
2 łyżki wody różanej / tbsp rose water
maliny i jeżyny (po 200 g) / raspberries and blackberries (200 g each)
Sposób przygotowania / Preparation:
Do rondla wlewamy mleko, śmietankę i wodę różaną, mocno
podgrzewamy (płyn ma być prawie wrzący). Żółtka ucieramy z cukrem, a
następnie, ciągle mieszając, zalewamy je mleczną miksturą. Masę stawiamy na
średnim ogniu i podgrzewamy, aż zgęstnieje (cały czas mieszając). Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy, aż się rozpuści. Po ostudzeniu chłodzimy w lodówce przez min. godzinę, później postępuj zgodnie z instrukcją obsługi maszynki do lodów. W międzyczasie przygotuj sos owocowy: do rondelka wsypujemy opłukane owoce podgrzewamy aż puszczą sok. Następnie blendujemy do uzyskania jednolitego musu, studzimy. Po przelaniu masy lodowej do pojemnika dodajemy sos owocowy i delikatnie mieszamy (masy nie mają się dokładnie połączyć a jedynie stworzyć wzorki na powierzchni). Wsadzamy do zamrażarki i mrozimy.
Pour milk, heavy cream and rose water into the pot, heat it. Whip egg yolks with sugar until pale and frothy, then add hot liquids while mixing, heat until thicken. Add mascarpone cheese and mix until dissolved, let it cool then put into fridge for at least 1 hour. Meanwhile prepare fruit sauce: put raspberries and blackberries into pot, heat it until it becomes juicy, then stew until thicken, blend it for smooth sauce, let it cool. When ice cream mixture is cooled use ice cream machine. After pouring it into container, add fruit sauce and gently stir it (don't combine these two, you want only swirl pattern). Put in freezer and let it freeze.
SMACZNEGO!
wyglądają fenomenalnie . pyszne lody, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńTo rzeczywiście są najlepsze lody na świecie! Brakuje mi tylko masła orzechowego ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wyglądają przepięknie! Z chęcią bym się na takiego loda skusiła :)
OdpowiedzUsuńcudowne zdjęcia! najadłam się oczami :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam komentarz wyżej! Samymi zdjęciami można się najeść do syta
OdpowiedzUsuń