Lepszego ciasta z truskawkami nie jadłam...
Galette z truskawkami i morelami (tarta rustykalna)
Składniki:
- ciasto
- 2 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła (150 g)
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
nadzienie
- 4 morele
- ok 350 g truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonych orzechów
- 1 łyżka cukru
- cynamon
dodatkowo
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, cukier oraz śmietanę, zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok godzinę (szczerze powiedziawszy w tym przypadku pominęłam chłodzenie kruchego ciasta i na niczym nie straciło ;) ). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy nadając mu kształt koła, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce opłukujemy, z truskawek usuwamy szypułki. Morele kroimy na małe cząstki, truskawki jeśli są małe możemy zostawić w całości, większe kroimy na pół lub w ćwiartki. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mielonymi migdałami i łyżką cukru, mieszankę wykładamy na kruchym spodzie, zostawiając obręcz ciasta o szerokości ok. 5 cm. Na mieszance układamy owoce, oprószamy je cukrem pudrem, pozostawione boki ciasta zawijamy na owoce, przed włożeniem do piekarnika boki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tartę pieczemy ok 30 minut. Podajemy oprószoną cukrem pudrem. Można serwować z lodami waniliowymi lub jogurtem greckim. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepła :)
SMACZNEGO!
Widzę, że nie tylko ja wykorzystuję w pełni sezon na truskawki :) Tarta wygląda fantastycznie! Na bank się za nią wezmę.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda bosko. Muszę wypróbować ten przepis póki jeszcze są truskawki :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis może zdążę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńA gdyby dać do tego bezę? Może i przesada, ale jak szaleć, to szaleć :D Chyba mam przepis na weekend :)
OdpowiedzUsuńŻarłbym!
OdpowiedzUsuńŻarłok :)
Mój ulubiony przepis, robiłam z truskawkami i morelami, a teraz z wisniami. Super jest 👌❤️
OdpowiedzUsuńMoniko, bardzo się cieszę, że przepis tak Ci przypadł do gustu! :)))
UsuńGdybyś chciała się podzielić zdjęciem swojego ciasta, podeślij je proszę na mój adres mailowy (kinga@yummylifestyle.pl), z przyjemnością dodam je na fanpage :)
Pozdrawiam Cię ciepło!