Wege burgery na walentyny.
Burgery z soczewicy
Składniki (na 6 burgerów)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- bułka tarta
- po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, curry, słodkiej papryki, płatków chili, imbiru
- 6 bułek hamburgerowych
- rukola, kiełki brokuła, pomidor, ogórek, czerwona cebula, sos czosnkowo-koperkowy
Sposób przygotowania:
Soczewicę opłukujemy pod zimną wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2 - 2 i 1/2 szklanki), dodajemy płaską łyżeczkę soli, gotujemy do miękkości. Jeśli trzeba, ugotowaną soczewicę odcedzamy z nadmiaru wody, studzimy. Cebulę i czosnek blendujemy na gładką masę, dodajemy do soczewicy wraz z posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Dosypujemy bułkę tartą, po 1 łyżce, do uzyskania odpowiedniej konsystencji aby uformować burgery. Gotowe burgery obsmażamy na patelni lub pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 10 minut. Burgery podajemy w bułce lub z samymi warzywami i sosem. A jeśli wolicie swojemu partnerowi/partnerce/znajomym/samemu sobie zaserwować hamburgery mięsne to przepis znajdziecie tutaj.
Burgery mi się bardzo podobają i widać, że smakują cudownie :) Soczewica do takich jest jak dla mnie najlepsza ze wszystkich strączków :)
OdpowiedzUsuńprezentuje sie idealnie! mniamusny <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSoczewica, ktora mam pod ręka jest bardzo sypka po ugotowaniu. Ją też muszę potraktować blenderem czy reszta składników będzie wystarczająca zeby "skleić" burgery?
OdpowiedzUsuńPoleciłabym zblendować przynajmniej połowę tej porcji, tak "na wszelki wypadek" ;)
UsuńZawsze jak chce pokazać mięsożernym znajomym, że wege jest smaczne i syte to robię burgery - zawsze jest pozytywne zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuń