Jabłka pieczone z bakaliami i miodem.
Grube skarpety, ciepły koc, gorąca herbata (lub kakao), książka i wolna chwila. Tyle potrzeba mi do szczęścia w jesienne, chłodne wieczory. Czasem przychodzi też chęć na coś słodkiego... Nie od dziś wiadomo, że jabłka to te owoce, które jesienią królują w naszych kuchniach. Jest to najlepszy czas na przygotowanie szarlotek (polecam przepis na szarlotkę sypaną). Ale ile można jeść klasyczną szarlotkę?! Dlaczego czasem czegoś nie urozmaicić i nie przygotować np. jabłek pieczonych z bakaliami i miodem? Ja spróbowałam i taki deser zdobył moje serce. Kolejne kęsy rozpływają się w ustach, smak jabłek miesza się idealnie ze smakiem słodkiego miodu, żurawiny, wiśni i orzechów. Dodajcie do tego gałkę lodów waniliowych, a spędzicie magiczny czas z wybornym deserem ;)
Jabłka pieczone z bakaliami
Składniki (na 3 porcje):
- 3 średnie, twarde jabłka
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki orzechów laskowych
- 3 łyżki suszonych wiśni
- 3 łyżki złotych rodzynek
- 3 łyżki suszonej żurawiny (u mnie żurawina z hibiskusem)
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki naturalnego miodu (płynnego)
- cynamon, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, osuszamy. Ścinamy czubki jabłek, najlepiej razem z ogonkiem, wydrążamy gniazdo nasienne i miąższ, tworząc miseczki. Orzechy i suszone owoce drobno siekamy, dodajemy miód oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Farszem nadziewamy jabłka, przykrywamy czubkami, zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Podajemy gorące np z lodami waniliowymi.
SMACZNEGO!
świetny, aromatyczny jesienny deser!
OdpowiedzUsuńKapitalny deser na jesienne wieczory, przynajmniej dla mnie;) Prosty i pyszny, a takie lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny deser
OdpowiedzUsuń