Parmigiana di melanzane z salami.

16:24 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 3 Comments


Było majowe popołudnie, czyste niebo z mocno świecącym słońcem. Piękny dzień. Po zajęciach na uczelni wybrałam się na szybkie zakupy. W głowie miałam plan przygotowania południowowłoskiego dania, więc po powrocie do domu zaszyłam się na krótko w kuchni, bowiem jego przygotowanie zabrało niespodziewanie niewiele czasu. Obiad zjadłam na balkonie, rozkoszując się przyjemnym późnowiosennym (lub jak kto woli wczesnoletnim) ciepłym powietrzem, z płynącą z słuchawek włoską muzyką dla zagłuszenia trwającej na osiedlu budowy. Jeśli więc chcecie smakowo przenieść się do słonecznej Italii zakupcie bakłażany, pomidory, mozzarellę a także, do mojej wersji, salami. Do tego oregano, bazylia i czarne oliwki. Przed Państwem parmigiana di melanzane :) Nie wiem czy znajdzie się ktoś, komu nie będzie smakowało ;)


Parmigiana di melanzane z salami
Składniki (na 2-3 porcje)
  • 1 bakłażan
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki pulpy pomidorowej
  • kilka plasterków salami
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
do podania:
  • kilka czarnych oliwek
  • posiekana natka pietruszki
  • świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania:
Bakłażana myjemy, kroimy na cienkie plastry, oprószamy z dwóch stron solą, dostawiamy, aby lekko się 'spocił'. Plastry osuszamy, smarujemy z obu stron mieszanką pieprzu, ziół i oleju rzepakowego, grillujemy. W niedużym garnuszku na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pulpę pomidorową, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami, dusimy kilka minut. Mozzarellę kroimy na cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy kilka piramidek: plaster bakłażana, sos pomidorowy, mozzarella, salami, sos pomidorowy, mozzarella. Czynności powtarzamy do wykorzystania plastrów bakłażana (na wierzchu każdej piramidki powinna być warstwa sera). Całość podlewamy resztą sosu pomidorowego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut. Przed podaniem oprószamy parmezanem, posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO!

Czy wiesz, że... Aby wyprodukować 1 litr oleju potrzebne są 3 kilogramy nasion. Z powodów historycznych nie cieszy się on tak dobrą opinią na ją zasługuje. Kiedyś w Polsce uprawiany był rzepak, który zawierał szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy. Jednak już od wielu lat uprawiane są odmiany bezerukowe, a dodatkowo te ulepszone odmiany nie są modyfikowane genetycznie.

3 komentarze :

  1. Wow, wygląda wspaniale! ; )
    Chętnie sporządzę coś podobnego na obiad! : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia. Na sam widok tych pyszności ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!