Faszerowana cukinia.
Faszerowana cukinia chodziła mi po głowie od dawna. Wczoraj wykorzystałam stosunkowo wolne popołudnie i na obiad była właśnie taka cukinia. Farsz niby prosty, ale cudnie zgrany, połowę wyjadłam solo prosto z miski ;) Do tego gotowana na parze fasolka szparagowa z sezamem. Pełnia letniego smaku :)
Faszerowana cukinia
Składniki (na 4 porcje):
- 4 nieduże cukinie
- 300 g mielonego mięsa (u mnie wołowe)
- 1 torebka kaszy jęczmiennej (100 g)
- 1 nieduża czerwona papryka
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- pęczek natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam oleju, w którym zanurzone były pomidory)
- sól, pieprz, oregano, bazylia, płatki ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Cukinie opłukujemy, ścinamy jeden bok, wydrążamy miąższ, delikatnie oprószamy solą. Kaszę gotujemy na sypko wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę i pomidory pokrojone w paseczki, podsmażamy kilka minut. Na patelnię dodajemy mięso, smażymy, aż mięso się zetnie. Mięso mieszamy z kaszą i koncentratem pomidorowym, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Farszem nadziewamy "łódeczki" z cukinii, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Cukinię można serwować solo, ale także z gotowanymi na parze warzywami lub sałatą z lekkim dressingiem ziołowym.
SMACZNEGO!
Pieczona cukinia to hit mojej kuchni każdego lata :) Coś pysznego!
OdpowiedzUsuńLubię cukinie, więc nie pozostaje mi nic innego jak skorzystać z przepisu;)
OdpowiedzUsuńMój ukochany przepis, od zawsze. :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl