Dżem rabarbarowo-truskawkowy
Manufaktura dżemów truskawkowych działa u mnie ostatnio na pełnych obrotach :) Do garnków trafiają kolejne kilogramy świeżych czerwonych owoców, solo lub z dodatkami. Tym razem padło na połączenie rabarbaru i truskawek podkreślone dodatkiem cynamonu. Dżem nie jest przeraźliwie słodki, ma za to wyraźny kwaskowaty smak rabarbaru podkręcony moim ukochanym cynamonem. Całość wypadła świetnie i będzie cieszyć moje podniebienie zim, czy na kanapkach czy jako dodatek do herbaty :)
Dżem rabarbarowo-truskawkowy z cynamonem
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg truskawek
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- sok i skórka 1 cytryny
- 1 płaska łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
Truskawki i rabarbar dokładnie oczyszczamy. Usuwamy szypułki, truskawki kroimy w ćwiartki, rabarbar w plasterki, umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, odstawiamy na min. pół godziny. Dodajemy sok z i skórkę z cytryny pokrojoną w cienkie paseczki. Dżem wstawiamy na średni ogień, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i smażymy ok 1,5-2 godz. co jakiś czas mieszając. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby wieczko się zassało.
SMACZNEGO!
Czekam tylko na wprowadzenie się i zaraz zabieram się za dżemy! Przepis podkradam!
OdpowiedzUsuń