Deser truskawkowy z bezikami
Sezon na truskawki w pełni. Trzeba czerpać z niego garściami i najeść się na cały rok. Tym, którym się chce polecam zamknięcie czerwonych owoców w słoikach w formie dowolnej. Ja mam zamiar także zamrozić kilka woreczków truskawek, ponieważ za kilkanaście dni wyjeżdżam z kraju i nie zdążę się nimi nacieszyć do końca. Ale póki są, korzystam. Dziś przygotowałam szybki deser na bazie mascarpone i kremówki. Z dodatkiem musu z truskawek i bezików. Mocno schłodzony zastępuje z powodzeniem lody. Jest puszysty, lekki (mowa tutaj o konsystencji, nie o kaloriach ;) ) i tylko delikatnie słodkie.
Deser truskawkowy z bezikami
Składniki:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 1 żółtko
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie śmietan-fixu lub 1 łyżeczka żelatyny deserowej
- szklanka zmiksowanych truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody różanej
- 2 garści małych bezików
Sposób przygotowania:
W misce ucieramy na gładką masę żółtko z cukrem trzcinowym, dodajemy serek mascarpone, ucieramy do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubijamy na puszystą masę śmietankę z dodatkiem śmietan-fixu lub żelatyny. Śmietankę dodajemy do masy z serkiem, mieszamy do połączenia składników. Wlewamy mus z truskawek, dodajemy pokruszone beziki, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Deser przekładamy do pucharków, ozdabiamy kawałkami truskawek i pokruszonych bezików. Podajemy po schłodzeniu w lodówce przez min. godzinę (można włożyć na pół godziny do zamrażarki).
SMACZNEGO!
Fotogeniczność truskawek zawsze i wszędzie. A u Ciebie wyglądają tak, że od razu chciałoby się schrupać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A.