Quiche ze szparagami i szynką parmeńską
Sezon na szparagi w pełni, więc warto to wykorzystać. Pomysłów na użycie szparagów są tysiące i pewnie każdy ma swój ulubiony. Ja swojego ciągle poszukuję. Tym razem postanowiłam zrobić quich z ich wykorzystaniem. Do kompletu dołożyłam pomidorki koktajlowe, szynkę parmeńską i odrobinę pora. Wszystko tworzy smaczną całość, a quiche sprawdzi się nie tylko na obiad w domu, ale także jako lunch do pracy.
Quiche ze szparagami i szynką parmeńską
Składniki:
spód
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 pęczek szparagów
- 80-100 g szynki parmeńskiej
- 1 duży por
- 2 szalotki
- garść pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 100 g sera typu parmezan ( u mnie Dziugas)
- po kilka gałązek świeżego oregano i tymianku
sól i pieprz do smaku - odrobina oleju rzepakowego
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, masło, zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. pół godziny. Następnie ciastem wyklejamy formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy obciążniki (fasola, groch lub specjalne kamyki do pieczenia) i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. W międzyczasie pora opłukujemy i kroimy w półtalarki, szalotkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy szalotkę z porem. Warzywa wykładamy na kruchy spód. Jajka rozmącamy widelcem, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, posiekane zioła, sól i pieprz, mieszankę wylewamy na pory. Szparagi opłukujemy, układamy na wierzchu, szynkę zwijamy w ruloniki, umieszczamy w masie jajecznej razem w przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Quiche pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach.
SMACZNEGO!
Czy wiesz, że... Najnowsze odmiany rzepaku mają aż 60% kwasu oleinowego (pomaga
obniżyć poziom cholesterolu we krwi) oraz ok. 30% wielonienasyconych
tłuszczów, które wspomagają pracę mózgu, zapobiegają depresji,
poprawiają pamięć i koncentrację.
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!