Wiosenna sałatka na Wielkanoc.
Na świątecznych stołach zawsze jest pełno sałatek. Nie ważne czy to Wielkanoc, Boże Narodzenie, urodziny dziadka, rocznica ślubu rodziców, imieniny cioci czy Bóg wie jaka jeszcze okazja. I ja się wcale temu nie dziwę, bo robi się je szybko (no może poza tradycyjną jarzynową ;) ), a składniki można łączyć w przeróżne kombinacje. Problem jest tylko taki, że często są one wręcz utopione w majonezie, czy innych ciężkich sosach. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować dla Was propozycję lekkiej, wiosennej sałatki na świąteczny stół. Nie zabraknie w niej jajek oraz wiosennych atrybutów takich jak rzodkiewka, ogórek czy szczypiorek, zaś dressing zawiera w sobie nutę rzeżuchy. Znika w tempie ekspresowym, więc lepiej od razu przygotujcie sobie większe porcje ;)
Składniki (na porcję dla 2 osób):
- duża garść rukoli
- 3-4 liście sałaty lodowej
- 1 mała czerwona cebula
- 4-5 rzodkiewek
- kawałek zielonego ogórka (ok 7 cm)
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 4-5 plasterków szynki parmeńskiej
- 1/3 szklanki pociętej zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- pół pęczka grubego szczypioru
dressing
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka rzeżuchy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę lodową opłukujemy (jeśli rukola nie była wcześniej umyta przez producenta - ją także), kroimy w paski lub rwiemy na małe kawałki, mieszamy z rukolą na dużym talerzu lub paterze. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki. Rzodkiewki i ogórka opłukujemy, kroimy w cienkie plasterki. Fasolkę szparagową, jeśli używacie mrożonej, zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Szynkę parmeńską kroimy w cienkie paseczki, podpiekamy na suchej patelni. Na sałacie układamy warzywa, posypujemy chipsami z szynki. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki, układamy na sałacie. Przygotowujemy dressing: rzeżuchę siekamy, dodajemy do oleju, mieszamy energicznie z dodatkiem musztardy i cytryny, aż składniki się połączą, doprawiamy solą i pieprzem. Dressingiem polewamy sałatkę, a całość obsypujemy drobno posiekanym szczypiorem.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!