Domowa granola
Gdy byłam dzieckiem, niemalże każdy dzień rozpoczynałam miseczką płatków śniadaniowych z mlekiem. Jadałam kakaowe kulki Nesquick, miodowe Snow Flakes z orzeszkami (te chyba były moimi ulubionymi), nadziewane poduszeczki zwane jaśkami i CiniMinis. W gimnazjum zaczęłam jadać pełnoziarniste płatki z dodatkiem suszonych owoców, ale np musli dołączyłam do jadłospisu dopiero w liceum. Niedawno spróbowałam też owsianki i można powiedzieć, że w sumie to się nawet zakumplowałyśmy ;) Z owsianką jest jednak taki problem, ze czasem rano ciężko wygospodarować 10-15 minut na jej przygotowanie (w moim przypadku nawet częściej niż czasem ;) ). Płatki natomiast mają tyle cukru i tak powalającą cenę, że rezygnuję z ich zakupu. Postanowiłam rozwiązać ten problem przygotowując domową granolę. Cenowo wychodzi raczej porównywalnie do sklepowych, jednakże skład rekompensuje wszystko. Przygotowując granolę samodzielnie można do niej dodać swoje ulubione dodatki i przyprawy, do tego jest tylko delikatnie słodka, a to za sprawą miodu. Przyznam, że sama byłam zdziwiona jak pyszny był efekt końcowy i cieszę się, że odkryłam ten sposób właśnie teraz. Granola idealnie komponuje się z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami i coś czuję, że to będzie moje ulubione wiosenne śniadanie. Nawiasem mówiąc jest to także świetny pomysł na drobny prezent ;)
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki białego sezamu
- 3 łyżki czarnego sezamu
- 3 kopiate łyżki mielonych migdałów
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka naturalnego miodu
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- 1 szklanka suszonych moreli pokrojonych w paski
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki suszonego ananasa pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane mieszamy z ziarnami i posiekanymi orzechami oraz sezamem, dodajemy mielone migdały. Miód i syrop klonowy lekko podgrzewamy, dodajemy olej, wodę z kwiatów pomarańczy i cynamon, mieszamy. Miksturę wlewamy do mieszanki płatków i ziaren, dokładnie mieszamy, całość wysypujemy na dużą blachę do pieczenia, równomiernie rozkładamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30 minut, mieszając co 10 minut. Po tym czasie dodajemy suszone owoce, mieszamy i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Studzimy, dodajemy posiekaną czekoladę lub groszki czekoladowe, mieszamy, przesypujemy do dużego, szczelnie zamykanego słoja.
SMACZNEGO!
Czy wiesz, że... Najnowsze odmiany rzepaku mają aż 60% kwasu oleinowego (pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi) oraz ok. 30% wielonienasyconych tłuszczów, które wspomagają pracę mózgu, zapobiegają depresji, poprawiają pamięć i koncentrację. Warto więc używać w kuchni oleju rzepakowego :)
zawsze staram się wyznaczyć czas na spokojne śniadanie :) i nawet uda mi się coś zapiec. jednak i na takie szybkie przychodzi ochota, bo smaczne są jak każde inne, a już szczególnie domowa granola! świetnie podane :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę o takie śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńOd dawna mam ochotę przygotować sobie taki pękaty, autorski słoik granoli :)
OdpowiedzUsuń