Ciastko czekoladowe z mikrofalówki
Wiem co sobie pomyślicie. Mikrofalówka to zło w czystej postaci, a blogerowi kulinarnemu nie wypada z niej korzystać. Czasem jednak przychodzą krytyczne momenty, w których 'mikrofala' jest zbawienna. Pomoże rozmrozić mięso na obiad, które zapomnimy wyciągnąć z zamrażalnika dzień wcześniej, w ciągu minuty podgrzeje miseczkę mleka na śniadanie, kiedy nie mamy czasu na zabawy z garnkami, a czasem nawet uratuje w przypadku niespodziewanych gości. Jeśli nie masz w lodówce gotowego ciasta francuskiego (z którego można zrobić wybitne palmiery cynamonowe) możesz zrobić szybkie ciastko czekoladowe, bo składniki na nie znajdą się zapewne w każdym domu :) Być może przepis kiedyś Wam się przyda ;)
Ciastko czekoladowe z mikrofalówki
Składniki (na 1 dużą lub 2-3 mniejsze porcje):
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki mleka
W kubku mieszamy suche składniki, dodajemy jajko, olej i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli przygotowujemy mniejsze porcje, smarujemy 2-3 kokilki odrobiną oleju i rozdzielamy do nich ciasto, w przeciwnym razie kubek z ciastem wstawiamy do mikrofalówki na 3 minuty z ustawioną największą mocą. Po upieczeniu, odczekujemy chwilkę, aż przestanie rosnąć. Ciastko przekładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem, podajemy np z ulubioną konfiturą lub polewamy roztopioną czekoladą.
SMACZNEGO!
nie potrzeba proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńAni grama ;)
UsuńMi nie wychodzi
UsuńMi nie wychodzi
Usuńnie za duża ta proporcja między kakaem a cukrem? wyszedł niesłodki, niedobry gniot :<
OdpowiedzUsuńochydny gniot...nie polecam
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń